Angelika

Hídlap

Esztergom felett örökítették meg a NEOWISE üstököst

Egyre több remek fotó készül a C/2023 F3, vagyis a NEOWISE névre keresztelt üstökösről, melyet Zeller Péternek is sikerült megörökítenie. A visegrádi fotós július 13-án, hétfőn 2 óra után kapta lencsevégre a már szabad szemmel is látható kométát.

Hirdetések

Áprilisi felfedezése óta figyelemmel kísérik a csillagászok – és persze az amatőr, valamint profi fotósok – azt az objektumot, amit NEOWISE üstökös névvel illetlen. Ritkának számít az is, hogy az objektumot ilyen jól és hosszú ideig is észlelni lehet, ugyanakkor az érkezését gyakorlatilag lehetetlen megjósolni.

Az üstökös július 12-től kezdve végig a horizont felett „tartózkodik”, keddtől pedig már a késő esti órákban (23 és 0 óra között) is látható. Legjobban 23-án lehet megfigyelni, míg a hónap végére annyit veszít fényességéből, hogy csak távcsővel pillanthatjuk meg.

Zeller Péter visegrádi fotós július 13-án 02:05-kor örökítette meg az északkeleti irányban elhelyezkedő égitestet. A fotó magáért beszél, NEOWISE és a várhegy jó kompozíciót alkot.

(Fotó: Zeller Péter)

Hirdetések