Esztergomban, Pilismaróton és Tokodaltárón is találkozhatunk iskolaőrrel

Szeptemberben 491 állami fenntartású köznevelési és szakképzési intézményben kezdhetik meg munkájukat az iskolaőrök - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) szerdán az MTI-vel. Az iskolákat tartalmazó listán három, térségünkben található intézmény is szerepel.

Szeptemberben 491 állami fenntartású köznevelési és szakképzési intézményben kezdhetik meg munkájukat az iskolaőrök – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) szerdán az MTI-vel. Az iskolákat tartalmazó listán három, térségünkben található intézmény is szerepel.

Az MTI azt írja, hogy az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt alakul meg, feladata pedig az lesz, hogy fenntartsák a belső rendet azokban az intézményekben, ahol erre leginkább szükség van.

Az EMMI tájékoztatása szerint az állami intézményfenntartók felmérése és az intézményvezetők kérése alapján 288 köznevelési és 203 szakképzési intézményben tevékenykedik majd az iskolarendőrség.

Az intézményi kör a későbbiekben változhat, előfordulhat, hogy egy iskolában egy idő után már nincs szükség az iskolaőri jelenlétben, de más intézmény is felkerülhet újként a listára.

Az Országgyűlés július 3-án fogadta el az iskolaőrség bevezetésére vonatkozó törvényjavaslatot, amelynek parlamenti vitájában minden párt egyetértett abban, hogy nincs helye az iskolában semmiféle erőszaknak, sem a diákok között, sem a pedagógusok és a diákok között – emlékeztet a közleményben a minisztérium.

Dr. Rétvári Bence, Dunakanyar térségének országgyűlési képviselője, az EMMI parlamenti államtitkára szerdán az M1-en nyilatkozott a témával kapcsolatban. Elmondta, hogy az iskolaőröknek különböző jogosítványai lesznek, sőt a rendőrség fogja őket kiképezni.

Kitért arra is, hogy korábban amikor a tanárokra diákok támadtak, az agresszív helyzetben sokszor egyedül voltak. Vagy megvédték magukat, vagy megpróbáltak kiabálva segítséget hívni.

Ezeket a helyzeteket előzhetik meg az iskolaőrséggel: a pedagógusok telefonján lesz egy alkalmazás –kvázi egy pánikgomb – melyet hasonló esetben meg tudnak nyomni és így értesítik az iskolaőrt, aki már a fellépésével is rendet parancsolhat az osztályteremben.

A politikus megjegyezte: a cél az, hogy az iskolába tanulni járó diákok és a tanárok biztonságérzetét is növeljék.

Térségünkben egyébként a Pilismaróti Bozóky Mihály Általános Iskolában, a Tokodaltárói Gárdonyi Géza Általános Iskolában és a Tatabányai Szakképzési Centrumhoz tartozó Géza Fejedelem Ipari Szakgimnázium és Szakközépiskola épületében teljesítenek majd szolgálatot iskolaőrök.

(Forrás: MTI/M1)

(Borítókép: jogmagazin.hu)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!