Hermina

Hídlap

Jegyet váltottunk a Pálos vándorbuszra

A klastrompusztai kolostorromból származó padlótégla, a pálos habitus egy darabja, sőt még egy mini mozi is várja azokat, akik felkeresik és megtekintik a pálos vándorkiállítást. Péntekig Esztergomban, július 18-20. között pedig Nagymaroson látható a Pálosan szép az élet! rendtörténeti tárlat.

Hirdetések

– Üdvözlöm! Engedje meg, hogy átadjam önnek ezt a képeslapot. A tetejét tépje le, az a menetjegy, melyet itt tud érvényesíteni! – mutatott rá a régi „békávés” buszokra jellemző lyukasztóra a hölgy, aki készségesen szólt néhány szót a tárlattól.

Eszmét cseréltünk, megtárgyaltuk azt is, hogy a járvány alaposan belerondított a vándorkiállítás menetrendjébe: gyakorlatilag a busz két hónapig csak pihent. De most újra elindult, hogy az ország első fővárosát is bevegye, sőt azóta már továbbrobogott Nagymaros felé. (Mi egyébként még Esztergomban fedeztük fel a kiállítást.)

A buszsofőr fülkéjének hátfalán elhelyezett pálos habitus fogadott, majd megismerkedtünk a mai pálos öltözettel is. Éppen az albumban elhelyezett fényképeket lapozgattuk, amikor felfigyeltünk arra, hogy a háttérben halk zene szól. A Kolostordisztichonok nevű szerzemény volt az, melyet a Misztrál együttes adott elő. Érdekesség, hogy az időmértékes versben mintegy hetven, pálos vonatkozású hely neve szerepel.

A buszon helyet kapott egy Nagy-Magyarország térkép is, melyen azt ábrázolják, hogy hol voltak kolostorok, illetve hol láthatunk még ma is a pálosokhoz köthető épületeket. Szerepelnek rajtuk a pilisi romok és Márianosztra is.

A tárlat megtekintése közben kacagó gyermekek kerülgettek bennünket. Mosolyogva helyezték füleikre a fejhallgatókat és álltak meg egy pillanatra a lelki adoptáló pontnál. Hogy egy kicsit „hazabeszéljünk”, minket leginkább az Esztergomi Boldog Özsébet ábrázoló kép érintett meg. Ő alapította a pálos rendet és ő volt az, aki remeteként élt a Pilisben.

A vándorkiállítás gyermekek és felnőttek számára is érdekes lehet és egy kicsit hozzájárul ahhoz, hogy jobban megismerjük az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend történetét. Ha elfáradunk, akkor tökéletes kikapcsolódás lehet a kis mozi, ahol tovább bővíthetjük ismereteinket.

Hirdetések

  • Kikapott a Dorogi FC a Pécstől

    Négygólos vereséget szenvedett a Dorogi FC a Pécsi MFC ellen a Merkantil Bank Liga első fordulójában. A „bányász rangadón” a vendégek már a 12. percben hátrányba kerültek és bár voltak ígéretes helyzeteik, a szépítés nem jött össze.

    Hídlap
  • Építkezés miatt szerdáig lezártak egy útszakaszt Nagymaroson

    Augusztus 3-tól 5-ig, azaz hétfő 8 órától szerda 17 óráig lezárták a nagymarosi Pince utca Szent Erzsébet tér – Pince utca 20. közötti szakaszát – közölte hivatalos oldalán a nagymarosi önkormányzat. Arra kérik a lakosokat, hogy a jelzett időszakban ne parkoljanak a lezárt úton.

    Hídlap