A pályázatokon is jobban érvényesülhet az önálló Esztergomi Szakképzési Centrum

Augusztus elején új szakképzési centrum jön létre Esztergomban – jelentette be a napokban Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára. Dr. Völner Pál, a város és térségének országgyűlési képviselője szerint önálló egységként jobban érvényesülhetnek a szakiskolák.

Augusztus elején új szakképzési centrum jön létre Esztergomban – jelentette be a napokban Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára. Dr. Völner Pál, a város és térségének országgyűlési képviselője szerint önálló egységként jobban érvényesülhetnek a szakiskolák.

A 2018-as választási kampányom egyik ígérete volt a szakképzési centrum létrehozása, mely immár önálló egységként a pályázatokon is jobban érvényesülhet – válaszolta megkeresésünkre dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője.

A Magyar Nemzet a napokban írta meg, hogy augusztus elején új szakképzési centrum alakul Esztergomban, szeptembertől pedig már megújult iskolarendszer várja majd a diákokat. Schanda Tamás a lapnak azt mondta: hazánknak szüksége van jól képzett, sikeres fiatalokra, ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy fejlesszék a szakképzést. Így érthető, hogy megújítják a teljes rendszert, átlagban mintegy 30 százalékkal megemelték az oktatók bérét, emellett pedig a tanulók is jelentős ösztöndíjat kaphatnak, sőt figyelemmel vannak a helyi sajátosságokra, igényekre.

A Tatabányai Szakképzési Centrumhoz (TSZC) tartozó esztergomi iskolák részéről merült fel először az önálló centrum létrehozásának gondolata, melyet a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is támogatott. Dr. Völner Pál többször egyeztetett erről a kérdésről Schanda Tamással és a város, valamint a térség tanulóinak, oktatóinak érdekében kezdeményezte a szaktárcánál az átalakítást.

Mint megtudtuk, a Balassa Bálint Gazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola, a Bottyán János Szakgimnáziuma és Géza Fejedelem Ipari Szakképző Iskola és Szakgimnázium képzési igénye, az iskolák képzési profilja is sokkal inkább alkalmazkodik a helyi piaci szereplőkhöz, ezért az önállósodás révén sokkal nagyobb figyelmet fordíthatnak arra, hogy megvalósítsák a helyi elképzeléseket. Nem mellesleg a földrajzi tagoltság is szerepet játszott a döntésben. Dr. Völner Pál ezért kezdeményezte az Esztergomi Szakképzési Centrum megalakítását.

Mivel éppen átalakítás zajlik a szakképzési rendszerben, így időszerű volt, hogy most jöjjön létre az esztergomi centrum. A térség országgyűlési képviselője szerint  sokkal koncentráltabb fejlesztésekre lehet számítani a jövőben, mintha Esztergom és környéke a TSZC része maradna.

Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, a Kamarával karöltve azon dolgoznak, hogy növeljék a tanulói létszámot és olyan képzéseket tudjanak kínálni, amelyek elnyerik a szülők tetszését is. Dr. Völner Pál nagy potenciált lát a Bottyán János Szakgimnázium elektronikai technikus képzésében, de úgy véli, hogy mindegyik iskola profilja beleillik a város ipari, turisztikai életébe.

-Arra kértem az iskolák igazgatóit, hogy írják össze az elképzeléseiket, így ha megalakul a centrum, akkor kialakíthatunk egy működőképes koncepciót – hangsúlyozta Dr. Völner Pál.

Hozzátette: a kitűzött célok elérést segítheti majd az új tanszálló is, ami egyfelől bizonyítja, hogy komolyan gondolják Esztergom fejlesztését, másfelől pedig a sikeres szakképzésnek is egyfajta lendületet adhat.

(Borítókép: Max Geminus)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!