Egyre több vendégéjszakát regisztrálnak Esztergomban

Esztergom egyre népszerűbb, melyet a városban eltöltött vendégéjszakák számának növekedése is alátámaszt. A Központi Statisztikai Hivatal kereskedelmi szálláshelyeit vizsgáló és bemutató interaktív grafikonjáról leolvasható, hogy a térségből csak Visegrád előzi meg Esztergomot.

Esztergom egyre népszerűbb, melyet a városban eltöltött vendégéjszakák számának növekedése is alátámaszt. A Központi Statisztikai Hivatal kereskedelmi szálláshelyeit vizsgáló és bemutató interaktív grafikonjáról leolvasható, hogy a térségből csak Visegrád előzi meg Esztergomot.

„Az évtized turisztikai bajnokai” címmel jelentetett meg az eltöltött vendégéjszakák számát vizsgáló összeállítást a KSH. A 2008-2019 közötti időszakot felölelő grafikon külön ábrázolja belföldi, külföldi vendégéjszakák alapján a TOP 30 települést, sőt egy összesített lista is készült.

Talán nem véletlen, hogy Budapest áll az élen: 2008 óta 4,6 millióval nőtt a fővárosi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma, 2019-ben már meghaladta a 10,7 millió éjszakát is meghaladta. Budapestre turisztikai céllal elsősorban a külföldiek érkeznek: a külföldi vendégéjszakák száma minden évben az összes eltöltött éjszaka közel kilenctizedét teszik ki.

Budapest után a felkapottabb fürdőhelyek következnek: Hévíz (1,14 millió vendégéjszaka), Hajdúszoboszló (980 ezer), Balatonfüred (734 ezer), Bük (723 ezer), Siófok (695 ezer), Zalakaros (669 ezer), Sárvár (533 ezer), Győr (453 ezer) és Szeged (441 ezer) fért be a TOP 10 település mezőnyébe.

Felmerül a kérdés, hogy mi a helyzet a Dunakanyarral, ami kiemelt turisztikai régiónak számít. A térséget két település képviselteti a TOP 30-as listán: Visegrád folyamatosan egyre jobb számokat produkál. Amíg 2008-ban a 23. helyen állt 129.960 vendégéjszakával, addigra 2019-ben a 16. helyig lépett előre és kétszer annyian töltöttek el ott legalább egy estét (265.449 éjszaka).

A TOP 30-as összesített lista (egyik) újonca 2019-ben Esztergom volt. A városban tavaly 156.812 vendégéjszakát regisztráltak. A kizárólag belföldi turistákra vonatkozó kimutatás alapján elmondhatjuk, hogy Esztergom először 2017-ben fért be a TOP 30-ba. A folyamatos növekedés eredményeként a tavalyi listán már a 26. helyet foglalta el (129.704 belföldi vendégéjszaka).

Az elmúlt 12 év TOP30 településéről szóló interaktív grafikon ITT ÉRHETŐ EL, az animált infografika beágyazható linkje pedig ITT TALÁLHATÓ MEG.

A KSH-ról

A KSH a magyar statisztikai szolgáltatás nagy múltú centruma, olyan tudásbázis, amely magas szakmai színvonalú munkájával átfogó adatokat és elemzéseket ad a gazdaságot, a társadalmunk minden egyes szegmensét meghatározó kérdésekben. A hivatal önálló szakmai szervezetként, tevékenységével európai szinten is jegyzett, elismert, nemzetközileg aktív intézmény. Tevékenysége a döntéshozók, a gazdasági szereplők, a kutatók és a társadalom minden tagjának minél magasabb szintű, tényalapú tájékoztatását szolgálja. Olyan alapvető értékek mentén végzi munkáját, mint a szakmai függetlenség, a pártatlanság, az objektivitás, a megbízhatóság és a minőség iránti elkötelezettség.

(Forrás: KSH)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!