Hermina

Hídlap

Huszadik születésnapját ünnepelte a Kemencei Erdei Múzeumvasút

Nagyszabású rendezvénnyel ünnepelték szombaton a Kemencei Erdei Múzeumvasút a huszadik születésnapját: Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztosa pezsgővel avatta fel azt a ritka C50-es dízelmozdonyt, mely mostantól a kemencei kisvasút szolgálatában áll majd.

Hirdetések

Az ünnepségen dr. Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy azért szeretjük a kisvasutakat, mert egyrészt családi programot nyújtanak, segítenek felfedezni a természetben rejlő értékeket és nem mellesleg a természetszerető szemlélet megerősítéséhez is hozzájárulnak.

Az EMMI parlamenti államtitkára az új Nemzeti alaptantervről és annak fontos célkitűzéséről, a természet szeretetének oktatásban való megjelenítéséről is beszélt. A politikus kitért arra is, hogy környezetvédelmi oktatás terén hazánk más országokhoz képest jóval előrébb jár. Ez pedig a természettudományos tárgyak hangsúlyában, másrészről az osztálytermen belüli és kívüli foglalkozásokban is egyaránt megmutatkozik.

Dr. Rétvári Bence arról beszélt, hogy a kormány törekedett arra, hogy az egyes tantárgyak (biológia, földrajz, mozgóképkultúra és médiaismeret, etika, sőt még az idegennyelv) oktatásába is beleépítsék a környezetvédő szemléletet.

A parlamenti államtitkár megjegyezte, hogy a tantermen kívüli oktatásban is hangsúlyos szerepet kap a környezetismeret. Említette, hogy az ökoiskolai programban ezer iskola vesz részt, a fenntarthatósági témahétre 1542 iskolából több mint 18 ezer osztály és 330 ezer diák regisztrált.

A világ legnagyobb tanórájának egyhetes eseményéhez, amelynek ugyancsak a fenntarthatósági célok vannak a fókuszában, 634 iskola 4700 osztálya csatlakozott.

–A Csodaszarvas programban, amelyben több tízezer fiatal vesz részt, a legnépszerűbb program a környezetvédelem – mondta az Emmi államtitkára, aki szerint a környezet megismerésének jó lehetőségei közé tartozik a kisvasutazás.   

A térség országgyűlési képviselője végül megköszönte az önkéntesek és a segítők munkáját és boldog huszadik évfordulót kívánt.

Révész Máriusz szerint érdemes időnként visszatekinteni arra, hogy hol tartott Magyarország tíz évvel ezelőtt.

– Ha ezeket az adatokat megnéznénk, akkor elcsodálkoznánk az úthálózatokon, a vidéki kórházak akkori állapotán is – tette hozzá.

Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kitért arra is, hogy az Orbán-kormány az első, amelyik nagyon jelentős összegeket fordít arra, hogy a turistaházakat, a turistautakat rendbe tegyék és hogy új kilátók épüljenek hazánkban.

Kijelentette, hogy korábban az ország kisvasút hálózata igen elhanyagolt volt, viszont ma már a turizmus egyik fontos részeként tekintenek rá. Révész Máriusz ezzel kapcsolatban megjegyezte: a kormánybiztosság első előterjesztésére a kormány megszavazott 10 milliárd forintot a kisvasutak felújításának első ütemére. Majd elfogadták a második ütemet is, amelyre 12 milliárd forintot biztosított, ezekből a forrásokból folynak ma a kisvasút-felújítások.

Elhangzott az is, hogy a kormánybiztos egyik kedvence a Kemencei Erdei Múzeumvasút és méltatta azokat, akik szabadidejükben gondozzák és ápolják a kisvasutat.

A kormánybiztos elmondta azt is, hogy az ő támogatásukkal sikerült beszerezni és felújítani egy ritka C50-es dízelmozdonyt, amely 1956-ban készült. Dolgozott bányavasútként, majd megmentették a pusztulástól, a jövőben pedig Kemencén fog szolgálni.

Pongrácz János polgármester arról beszélt, hogy a 110 évvel ezelőtt elindult kisvasút eredetileg nem turisztikai, hanem erdőgazdálkodási célokat szolgált. Felidézte, hogy az 1990-es évek végén nagy esőzések során úgy megduzzadtak a patakok, hogy megrongálták a pálya egy részét. Azon a szakaszon most azt láthatjuk, hogy a sínek a levegőben vannak.

Örömét fejezte ki, hogy a turizmus szolgálatába állíthatták a vasutat és bízik benne, hogy a felújítások révén hosszútávon is megoldódhat a helyzete.

Haraszti Gyula, az Ipoly Erdő Zrt. műszaki és erdőgazdálkodási vezérigazgató-helyettese az erdőt misztériumnak, a legösszetettebb szárazföldi ökoszisztémának nevezte, mely egyre fontosabb szerepet tölt be a klímaváltozás megelőzésében, leküzdésében. Ismertette, hogy elkötelezettek az iránt, hogy „házigazdaként” fogadják az erdei turizmus iránt érdeklődőket.

Kiemelte, hogy a kormány 2010 óta nagyon erős anyagi támogatást nyújt ennek a területnek és mindenben segítik az erdőgazdálkodókat. A továbbiakban beszélt az Erdei vándortáborról – melynek börzsönyi helyszíne is van – valamint a hátralévő fejlesztésekről is.

A beszédek után Révész Máriusz pezsgővel felavatta az új dízelmozdonyt, majd az érdeklődőkkel közösen egy „kisebb utazáson” vettek részt.

Ezután folytatódtak a családi nap programjai: a vasúti járműfelvonuláson túl veterán járművekkel, kézműves foglalkozásokkal is várták az érdeklődőket.

(Forrás: MTI/Hídlap)

(Képek: Hídlap)

Hirdetések
  • Újra lesz légi szúnyoggyérítés a térségben

    „Kedves Esztergomiak! Ma a napnyugtát megelőző 1,5 órában megkezdődik városunkban a légi szúnyoggyérítés. Rossz idő esetén a védekezés 2020. augusztus 4-5. napján, ugyanebben az időben kerül elvégzésre” – jelentette be Hernádi Ádám polgármester a közösségi oldalán.

    Hídlap
  • Halálos motorbaleset történt Bajnánál

    A helyszínen életét vesztette az a motorkerékpáros, aki augusztus 2-án 19 óra körül szenvedett balesetet az 1119-es út 11. kilométerszelvényében, Bajna határában – közölte a Komárom-Esztergom Megyei Rendőrkapitányság.

    Hídlap