Vilma

Hídlap

Huszadik születésnapját ünnepelte a Kemencei Erdei Múzeumvasút

Nagyszabású rendezvénnyel ünnepelték szombaton a Kemencei Erdei Múzeumvasút a huszadik születésnapját: Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztosa pezsgővel avatta fel azt a ritka C50-es dízelmozdonyt, mely mostantól a kemencei kisvasút szolgálatában áll majd.

Hirdetések

Az ünnepségen dr. Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy azért szeretjük a kisvasutakat, mert egyrészt családi programot nyújtanak, segítenek felfedezni a természetben rejlő értékeket és nem mellesleg a természetszerető szemlélet megerősítéséhez is hozzájárulnak.

Az EMMI parlamenti államtitkára az új Nemzeti alaptantervről és annak fontos célkitűzéséről, a természet szeretetének oktatásban való megjelenítéséről is beszélt. A politikus kitért arra is, hogy környezetvédelmi oktatás terén hazánk más országokhoz képest jóval előrébb jár. Ez pedig a természettudományos tárgyak hangsúlyában, másrészről az osztálytermen belüli és kívüli foglalkozásokban is egyaránt megmutatkozik.

Dr. Rétvári Bence arról beszélt, hogy a kormány törekedett arra, hogy az egyes tantárgyak (biológia, földrajz, mozgóképkultúra és médiaismeret, etika, sőt még az idegennyelv) oktatásába is beleépítsék a környezetvédő szemléletet.

A parlamenti államtitkár megjegyezte, hogy a tantermen kívüli oktatásban is hangsúlyos szerepet kap a környezetismeret. Említette, hogy az ökoiskolai programban ezer iskola vesz részt, a fenntarthatósági témahétre 1542 iskolából több mint 18 ezer osztály és 330 ezer diák regisztrált.

A világ legnagyobb tanórájának egyhetes eseményéhez, amelynek ugyancsak a fenntarthatósági célok vannak a fókuszában, 634 iskola 4700 osztálya csatlakozott.

–A Csodaszarvas programban, amelyben több tízezer fiatal vesz részt, a legnépszerűbb program a környezetvédelem – mondta az Emmi államtitkára, aki szerint a környezet megismerésének jó lehetőségei közé tartozik a kisvasutazás.   

A térség országgyűlési képviselője végül megköszönte az önkéntesek és a segítők munkáját és boldog huszadik évfordulót kívánt.

Révész Máriusz szerint érdemes időnként visszatekinteni arra, hogy hol tartott Magyarország tíz évvel ezelőtt.

– Ha ezeket az adatokat megnéznénk, akkor elcsodálkoznánk az úthálózatokon, a vidéki kórházak akkori állapotán is – tette hozzá.

Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kitért arra is, hogy az Orbán-kormány az első, amelyik nagyon jelentős összegeket fordít arra, hogy a turistaházakat, a turistautakat rendbe tegyék és hogy új kilátók épüljenek hazánkban.

Kijelentette, hogy korábban az ország kisvasút hálózata igen elhanyagolt volt, viszont ma már a turizmus egyik fontos részeként tekintenek rá. Révész Máriusz ezzel kapcsolatban megjegyezte: a kormánybiztosság első előterjesztésére a kormány megszavazott 10 milliárd forintot a kisvasutak felújításának első ütemére. Majd elfogadták a második ütemet is, amelyre 12 milliárd forintot biztosított, ezekből a forrásokból folynak ma a kisvasút-felújítások.

Elhangzott az is, hogy a kormánybiztos egyik kedvence a Kemencei Erdei Múzeumvasút és méltatta azokat, akik szabadidejükben gondozzák és ápolják a kisvasutat.

A kormánybiztos elmondta azt is, hogy az ő támogatásukkal sikerült beszerezni és felújítani egy ritka C50-es dízelmozdonyt, amely 1956-ban készült. Dolgozott bányavasútként, majd megmentették a pusztulástól, a jövőben pedig Kemencén fog szolgálni.

Pongrácz János polgármester arról beszélt, hogy a 110 évvel ezelőtt elindult kisvasút eredetileg nem turisztikai, hanem erdőgazdálkodási célokat szolgált. Felidézte, hogy az 1990-es évek végén nagy esőzések során úgy megduzzadtak a patakok, hogy megrongálták a pálya egy részét. Azon a szakaszon most azt láthatjuk, hogy a sínek a levegőben vannak.

Örömét fejezte ki, hogy a turizmus szolgálatába állíthatták a vasutat és bízik benne, hogy a felújítások révén hosszútávon is megoldódhat a helyzete.

Haraszti Gyula, az Ipoly Erdő Zrt. műszaki és erdőgazdálkodási vezérigazgató-helyettese az erdőt misztériumnak, a legösszetettebb szárazföldi ökoszisztémának nevezte, mely egyre fontosabb szerepet tölt be a klímaváltozás megelőzésében, leküzdésében. Ismertette, hogy elkötelezettek az iránt, hogy „házigazdaként” fogadják az erdei turizmus iránt érdeklődőket.

Kiemelte, hogy a kormány 2010 óta nagyon erős anyagi támogatást nyújt ennek a területnek és mindenben segítik az erdőgazdálkodókat. A továbbiakban beszélt az Erdei vándortáborról – melynek börzsönyi helyszíne is van – valamint a hátralévő fejlesztésekről is.

A beszédek után Révész Máriusz pezsgővel felavatta az új dízelmozdonyt, majd az érdeklődőkkel közösen egy „kisebb utazáson” vettek részt.

Ezután folytatódtak a családi nap programjai: a vasúti járműfelvonuláson túl veterán járművekkel, kézműves foglalkozásokkal is várták az érdeklődőket.

(Forrás: MTI/Hídlap)

(Képek: Hídlap)

Hirdetések

  • Elkapták a rendőrök a parfümöt fuvarozó csalóbanda ötödik tagját

    Különösen nagy kárt okozó csalás bűntette miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség indítványa alapján az Esztergomi Járásbíróság egy ötödik férfi letartóztatását is elrendelte abban az ügyben, amelyben az elkövetők azzal a szándékkal vállaltak nemzetközi fuvarozást, hogy a rakományt jogtalanul értékesítik.

    Hídlap
  • Gyalogost gázoltak Dorogon

    Három baleset is történt december 4-én térségünkben: a Rutin nevű applikáció tájékoztatása szerint Esztergomban, a Deák Ferenc utcába, a 10-es főút nyergesújfalui szakaszára, illetve Dorogon, a Bányász köröndre is riasztották a rendőröket.

    Hídlap