Jusztina

Hídlap

Kisebb árhullám vonul le a Dunán

Kisebb árhullám vonul le a Dunán a következő napokban: bár a vízszint több mint három métert emelkedik, a jelenlegi előrejelzések szerint várhatóan nem kell elsőfokú árvízvédelmi készültséget elrendelni a folyó esztergomi szakaszán.

Hirdetések

Az elmúlt időszakban jelentős mennyiségű csapadék hullott a Duna ausztriai és németországi vízgyűjtő területén, emiatt egy kisebb árhullám vonul le a folyón. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság, valamint az Országos Vízjelző Szolgálat grafikonjairól leolvasható, hogy Esztergomnál augusztus 3-án 23 órakor még 106 centiméteres vízszintet mértek, majd megindult az áradás.

Kezdetben óránként 1-2 centimétert, ma hajnalban volt olyan időszak, amikor óránként 10 centimétert is emelkedett a vízszint. Reggel 7 órakor 282 centimétert mértek Esztergomban. A legfrissebb előrejelzés szerint augusztus 7-én tetőzhet a folyó 440 centiméter körüli szinten. (Az I. fokú árvízvédelmi készültséget 500 centiméternél szokták elrendelni.)

Bár az Erzsébet parktól Szamárhegyig vezető kerékpárút egy része víz alá kerül majd, illetve a Táti-szigeteknél található gáton is átbukik majd a víz, vélhetően nagyobb fennakadásokra nem kell majd számolni a térségben.

(Grafikon: hydroinfo.hu)

Hirdetések
  • Ittas sofőr szenvedett balesetet Dorog külterületén

    Lesodródott az útról és a menetirány szerinti jobb oldali vízelvezető árok végén lévő betonszegélynek ütközött egy autós még szeptember 25-én, pénteken 21 óra 30 perckor – közölte a rendelkezésre álló információk alapján a police.hu.

    Hídlap
  • Facsemetéket ültettek el Zebegényben

    „Fontos, hogy a köznevelés a tanórákon kívül is a természetvédelmet szolgálja” – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a Pest megyei Zebegény településfásítási programjának megnyitóján.

    Hídlap