Friderika

Hídlap

Zöldfelületet fejlesztettek Párkányban

Párkány városa a SLOVNAFT, a. s. és az Ekopolis Alapítvány által meghirdetett Zöld oázisok program 14. évfolyama keretén belül valósította meg a „Zöldet a központba, életet a városba” elnevezésű pályázatát – olvasható a felvidéki város honlapján.

Hirdetések

A projekt a városközpontban található közterület megújítását, valamint a beporzó rovarok – méhek, darazsak, lepkék – számára élelmezési szempontból fontos növények kiültetését célozta meg.

A beérkezett 179 pályázatból az Ekopolis Alapítvány szakmai bizottsága még februárban kiválasztotta a 11 legérdekesebbet, melyek egyenes ágon jutottak hozzá a támogatáshoz. További 26 pályázat pedig márciusban nyilvános szavazáson mérettetett meg. Pénzügyi támogatást a 12 legtöbb szavazatot elnyert projekt kapott, köztük volt Párkány város koncepciója is, mely 3089 voksot kapott.

A nyertes pályázat keretén belül 850 négyzetméternyi közterületet sikerült megújítaniuk a Nánai út, Comenius utca és Fő utca körforgalmi kereszteződésében. Az említett zónában füves területet és virágágyások is kialakítottak, de fákat és bokrokat is ültettek, valamint öntözőberendezést és padokat is telepítettek.

A projekt megvalósításában a városvezetés együttműködő partnere volt a helyi Liszt Ferenc Művészeti Alapiskola és az Új Évszázad Nyugdíjasainak Klubja is. A projekt teljes költségvetése 7500 euró, melyből a támogatás összege 3000 eurót, a város önrésze 4000 eurót és a Smurfit Kappa Obaly Štúrovo a.s.-től kapott szponzori támogatás 500 eurót tesz ki.

A fejlesztés az Ekopolis Alapítvány és a Slovnaft a.s. vállalat pénzügyi támogatásával valósult meg a Zöld oázisok program keretén belül. A zóna megszépüléséhez a Smurfit Kappa Obaly Štúrovo, a.s. is hozzájárult szponzori támogatással.

 A Párkányi Városi Hivatal köszönetet mondott mindazoknak, akik valamilyen módon hozzájárultak a projekt megvalósításához és méltatták a szavazókat is, akik leadták a voksukat a városi koncepcióra.

(Fotók, forrás: Párkányi Városi Hivatal/sturovo.sk)

Hirdetések
  • Felavatták a lábatlani látogatóközpontot

    Szeptember 18-án, pénteken avatták fel a lábatlani Dunamente Ökoturisztikai Látogatóközpontot, melyet a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat támogatói döntésének köszönhetően, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében létesítettek.

    Hídlap
  • Győzelemmel kezdte a szezont az Esztergom

    Nagy hajrával, 36:35-re legyőzte az Esztergomi Vitézek RAFC csapata az FTC U22-es gárdáját az NB II-es bajnokság nyitófordulójában. Az Északi csoportban szereplő alakulat a következő bajnokiját Salgótarjánban játssza.

    Hídlap