Mostantól tábla figyelmeztet a megfelelő oldaltávolságra

Országos kampány keretében másfél méteres biztonságos előzési oldaltávolságra figyelmeztető táblát helyeztek ki augusztus 13-án, csütörtökön az 1111-es út dobogókői elágazás és a pilismaróti erdészeti úti kereszteződés közötti szakaszán.

Országos kampány keretében másfél méteres biztonságos előzési oldaltávolságra figyelmeztető táblát helyeztek ki augusztus 13-án, csütörtökön az 1111-es út dobogókői elágazás és a pilismaróti erdészeti úti kereszteződés közötti szakaszán.

„A kerékpáros közlekedés, sportolás, aktív kikapcsolódás egyre nagyobb teret nyer hazánkban, így egyre több kerékpárossal lehet találkozni közútjainkon lakott területen belül és kívül egyaránt. Az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, a Magyar Közút Nonprofit Zrt., az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága, és a Tour de Hongrie szervezőbizottsága, mint a kerékpárosok biztonsága iránt elkötelezett szervezetek közös kampányba kezdenek a kerékpárosok védelme érdekében” – hangzott el a csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón.

A kampány célja a járművezetők figyelmének felhívása a biztonságos, másfél méteres előzési oldaltávolság betartására – ennek érdekében az említett szervezetek figyelemfelkeltő táblák kihelyezését kezdeményezik országszerte olyan útszakaszok mentén, ahol sokan kerékpároznak.

A közös fénykép elkészítése után (a fotóra csatlakozott Kovács Kokó István olimpiai bajnok bokszoló is) elsőként Révész Máriusz járult a mikrofon mögé. Az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos többek között arról beszélt, hogy évente 600-650 ember hal meg közlekedési balesetben és ha javíthatnánk a közlekedési morálon, akkor 100-150 személy életét mentenénk meg.

Említést tett a kerékpáros-autós-gyalogos ellentétekről, hogy „ki miért haragszik a másikra” és arról, hogy a Kormánybiztosság szerint a fiatalabb generációk közlekedési alapismereteinek bővítésén túl a felnőttek ügyében is előrébb kell lépni. Elmondta azt is, hogy egy kutatás szerint az autósok szerint az ideális előzési oldaltávolság 60 centiméter és 1 méter között van.

A mostani kampányt és a táblakihelyezést mérföldkőnek nevezte és bízik benne, hogy az országos kezdeményezéssel csökkenthetik a balesetek számát.

Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője arról beszélt, hogy egyre több új jármű (elektromos kerékpár és roller, segway) jelennek meg az utakon, így több közlekedőnek kell osztoznia az úttesten. Azt javasolta, hogy amikor egy kerékpáros mellett haladunk el, akkora távolsággal előzzük meg őt, mintha egy másik gépjárművet kerülnénk ki.

Mikesz Csaba, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese beszédében kiemelte, hogy társaságuk fontosnak tartja a közlekedésbiztonságot javító kampányokat. Emlékeztetett arra, hogy a koronavírus-járvány miatt általánossá vált, hogy meg kell tartanunk egymástól a másfél méteres távolságot. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: ezt az előírást át kell vinnünk az utakra is. Végül mindenkinek balesetmentes közlekedést kívánt.

Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie főszervezője a közelgő verseny mellett kitért arra is, hogy éppen azért az 1119-es úton helyezték ki az országos kampány első tábláját, mert ezen az útvonalon jár az egyik legtöbb kerékpáros. Beszélt arról is, hogy a Tour de Hongrie versenyzői az első napon a Pilisben tekernek majd, a most kihelyezett táblától nem messze csatlakozik be a fő útba a pilismaróti erdészeti út, amelyen többször is felkapaszkodnak majd a bringások. Megköszönte a Magyar Közút segítségét, hiszen a társaság szakemberei most is javítják az útszakasz hibáit, vagyis a versenyre minél jobb állapotba hozzák az utat.

A beszédek után a Magyar Közút munkatársai felszerelték az oszlopra az egyedi figyelmeztető táblát.

(Forrás: Tour de Hongrie/Hídlap)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!