Átadták az új esztergomi autóbusz állomást

Augusztus 18-án avatták fel az új esztergomi buszpályaudvart, mely a vasútállomás mellett helyezkedik el. Az utasok augusztus 20-tól vehetik birtokba a pályaudvart, a régi, Simor János utcai pedig megszűnik.

Augusztus 18-án avatták fel az új esztergomi buszpályaudvart, mely a vasútállomás mellett helyezkedik el. Az utasok augusztus 20-tól vehetik birtokba a pályaudvart, a régi, Simor János utcai pedig megszűnik.

Az ünnepségen beszédet mondott dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője, aki többek között felidézte, hogy hogyan újult meg a Budapest-Esztergom vasútvonal. Kiemelte azt is, hogy az elvégzett munkálatok között a legfontosabb, hogy megépült az intermodális csomópont. Véleménye szerint 5-10 éven belül elérhetünk oda, hogy hibrid és elektromos autóbuszok közlekedjenek majd a térségben és kitért a Dorogon épülő intermodális csomópontra is.

Hernádi Ádám polgármester hangsúlyozta, hogy sokat dolgoztak azért, hogy a város egy olyan buszpályaudvarral rendelkezzen, ami megfelel a XXI. századi körülményeknek. Emlékeztetett arra, hogy a Simor János utcai autóbusz-állomás 1968-ban épült, mára azonban korszerűtlenné vált. Az új pályaudvar tágas, nem beszélve arról, hogy az utasok egy helyen érhetik el a vasúti, illetve a buszközlekedéshez kapcsolódó szolgáltatásokat. Ismertette, hogy a kivitelezés a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában valósult meg, mintegy 5,4 milliárd forint állami ráfordítással. Kiemelte, hogy polgármesteri programjának része az a vállalás is, amely szerint a magyar kormánnyal, a Zöld Busz Program részeként lecserélik helyijáratú buszaikat.

Kerékgyártó József, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy itt Esztergomban a közösségi közlekedés egy újabb látványos mérföldkövéhez érkezett. Kiemelte, hogy július 15-én került a MÁV Zrt.-hez a Volánbusz Zrt. tulajdonosi jogkörgyakorlása, melynek köszönhetően az utasok érdekében menetrendi összehangolásokat és egyeztetéseket végeznek, mindemellett közös tarifarendszer kialakítása is lehetővé válhat. Megjegyezte, hogy a pályaudvar átadása mellett komplexen összehangolták a menetrendet. Beszélt arról is, hogy az esztergomi vasútvonal utasszáma hat év alatt a négyszeresére nőtt, tavaly például már 5 millióan utaztak a szerelvényeken.

Ungvári Csaba, a Volánbusz Zrt. üzemeltetési vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a Volánbusz kiemelt célja a közösségi közlekedés magas színvonalú biztosítása. Hozzátette: bíznak abban, hogy az újratervezett, összehangolt menetrend és az infrastrukturális fejlesztések egyre többeket győznek meg arról, hogy az egyéni utazás helyett érdemesebb a közösségi közlekedési eszközöket választani.

Kikina Artúr, a NIF Zrt. vasútfejlesztési igazgatója a beruházás műszaki paramétereiről beszélt. Elmondta, hogy Esztergomhoz hasonlóan Dorogon is fejlesztik az autóbusz-közlekedést. Várhatóan pár hónapon belül ott is befejeződnek a munkálatok, és egy új autóbuszállomás kezdi meg működését a vasútállomás mellett.

A beszédek után szalagátvágással avatták fel a buszpályaudvart. A beruházás részeként új forgalmi és üzemi épület, valamint új autóbusz tároló is épült. Az 5700 négyzetméteres területen 12 csuklós és 16 szóló busz tud parkolni. Az utasok komfortjáról a magasabb szolgáltatási színvonalat képező környezet gondoskodik. A kialakított buszmegálló felülete 2188 négyzetméter, ehhez 1400 négyzetméter járda kapcsolódik. 1080 négyzetméternyi peron épült, az utasokat 3 perontető védi meg a csapadéktól.

A 12 kocsiállásra utastájékoztató audiovizuális utastájékoztató kijelző is került, a kényelmes várakozásról 23 pad, míg a tisztaságról 26 szemetes gondoskodik. 14 ezer négyzetméter területet rendeztek és füvesítettek, emellett 7000 cserjét és 200 fát ültettek el.

(Forrás: NIF/Dorogi-medence)

(Képek: Dorogi-medence, illetve Hídlap)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!