Malvin

Hídlap

Kardos Mihályt tüntették ki idén a Tokodért Emlékéremmel

Kardos Mihály, nyugdíjba vonult plébánost tüntették ki idén a Tokodért Emlékéremmel a Népművészeti Alkotóházban tartott Szent István napi ünnepségen. A rendezvényen Bánhidi László polgármester és dr. Völner Pál országgyűlési képviselő szegte meg az új kenyeret, melyet Szőcs László jelenlegi plébános áldott meg.

Hirdetések

Az ünnepségen Fehér László tárogatóművész közreműködésével elénekelték a Himnuszt, majd Bánhidi László köszöntötte a jelenlévőket és a meghívott vendégeket.

A polgármester beszédében hangsúlyozta: nem szabad elfelejtenünk, hogy kik vagyunk, honnan jöttünk és hogyan váltunk Európa közepén egy kicsiny, de megmaradásra képes országgá, nemzetté.

–Magyarországnak napjainkban, a változó Európában is erősnek kell maradnia. Olyan országot szeretnénk, ami Szent Istváni alapokra épül, amely több mint ezer éve otthont és biztonságot ad a magyarságnak, amely a nemzeti identitásra, a kereszténységre és más nemzetek tiszteletére épül – mondta.

Dr. Völner Pál többek között arról beszélt, hogy érdemes felidéznünk, mi mindent tett Szent István azért, hogy mi itt most magyarként ünnepelhessünk. Kitért arra is, hogy nem csak államot alapított, hanem megszervezte a közigazgatást, templomokat építtetett, oktatásról gondoskodott, de megvédte hazánkat a külső támadásoktól is.

Az országgyűlési képviselő szerint üzenet lehet számunkra az is, hogy Szent István Szűz Mária oltalmába ajánlotta országunkat. Az ezeréves szuverenitásunk tiszteletének alapja pedig abban rejlik, hogy nem csak a tatár és török támadásokat, hanem a négyszáz éves Habsburg uralmat, Trianont és a szovjet elnyomást is kibírtuk. Végezetül arról beszélt, hogy nem adhatjuk fel magyarságunkat, nem engedhetünk idegen ideológiák nyomásának, hiszen a múltunk kötelez bennünket arra, hogy megőrizzük történelmi hagyományainkat.

Farszki Tiborné nyugalmazott pedagógus a Halotti beszéd és könyörgésből idézett, majd az augusztus 20-i ünneppel és Szent István király szentté avatásával kapcsolatban osztotta meg gondolatait.

Ezt követően fellépett a Kéknefelejcs Nótakör, a Tokodi Csillagfény Mazsorett Csoport is, majd következtek a díjátadók.

Kardos Mihály 2000-től kezdve 2020 júliusáig szolgált plébánosként Tokodon (illetve Táton), a két évtized alatt aktív szereplője volt a közéletnek. Az elismerést dr. Völner Pál és Bánhidi László nyújtotta át neki, majd megköszönték szolgálatát és jó egészséget kívántak neki.

A „Tiszta udvar, rendes ház” táblákat idén Furlán Fruzsina, Papp Tibor és Süveges Gézáné érdemelte ki. Oklevelet kaptak azok is, akik a járvány alatt önkéntes munkát végeztek.

Hirdetések

  • Online koncertet adnak az esztergomi zeneiskola tanárai

    A járványhelyzet miatt nem rendeznek nyilvános hangversenyeket az esztergomi Zsolt Nándor Katolikus Zeneiskolában, de a tanárok úgy érzik, hogy a Zene Világnapjának megünneplése – melyet október 1-én tartanak – ebben a helyzetben is kedves kötelességük és szívügyük.

    Hídlap
  • Modell- és gyártásevolúció a Magyar Suzukinál

    A Magyar Suzuki a modern magyar autóipar leghosszabb sikertörténete. A japán gyökerű vállalat ötven év kihagyás után, 1992-ben hozta vissza hazánkba a személyautógyártást. Közel három évtized alatt több mint 3,5 millió autó gördült már le az esztergomi gyártósorról.

    Hídlap