Folytatódik az esztergomi buszközlekés átalakítása

Augusztus 20-án helyezték üzembe az új esztergomi autóbusz-végállomást, mely a vasútállomás mellett kapott helyet. Az új menetrend életbelépésének harmadik napján Hernádi Ádám kezdeményezésére a Volánbusz képviselőjével áttekintették a tapasztalatokat.

Augusztus 20-án helyezték üzembe az új esztergomi autóbusz-végállomást, mely a vasútállomás mellett kapott helyet. Az új menetrend életbelépésének harmadik napján Hernádi Ádám kezdeményezésére a Volánbusz képviselőjével áttekintették a tapasztalatokat.

A városi önkormányzat és a személyszállító társaság megegyezett a Baross Gábor utca tehermentesítéséről és további változásokról is.  A megállapodás részleteiről az augusztus 24-i testületi ülésen tájékoztatták a képviselőket. Az elhangzott információk szerint a Baross Gábor utcán kétirányban hozzávetőleg 340 járat közlekedik munkanapokon (iránybontásban ez 190 és 150 járatot jelent).

A következő intézkedésekről döntöttek:

  • A Dorog felől a Bánomi lakótelep irányába közlekedő járatok a vasútállomás érintése nélkül közlekednek.
  • A 8519-es elővárosi  busz egyáltalán nem megy be a vasútállomáshoz
  • A Sugár út felé haladó járatok és a helyijáratok változatlanul a Baross utcán közlekednek majd
  • A 800-as és 880-as járatok a mindkét irányban az IMCS szerviz útján közlekednek
  • A Lőrinc utcán közlekedő járatok esetében megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy a buszok az Erzsébet királyné útja megálló után visszaforduljanak a körforgalomban és az IMCS szervizútján át érjék el a vasútállomást
  • Az intézkedés hatására munkanapokon hozzávetőleg a helyközi járatok 60%-a elkerüli majd a Baross utcát. A fentiekben foglaltakat a közlekedési társaság az iskolakezdésig tervezi megvalósítani.

Hosszabb távú intézkedési lehetőségek (november-december): a Bánomi lakótelepre közlekedő helyijárat részleges kiváltásával tovább lehetne csökkenteni a belvárosi helyi-helyközi járatok párhuzamosságát. A Baross utcán át közlekedő járatok további csökkentésének lehetősége is vizsgálható, ha a Bánomi lakótelepre közlekedő járatok mindkét irányban az IMCS bekötő utat veszik igénybe. Ekkor további 70 járat kerülhet el az utcából.

Az egyes járatok kihasználtságát a Volánbusz és az önkormányzat szakemberei folyamatosan monitorozzák és az igényeknek megfelelően a jövőben további módosítások várhatók. Esztergom városa a tomegkozlekedes@esztergom.hu email címre várja az utazók észrevételeit.

A megnövekedett városi buszforgalom pozitív hozadékára is kitért a tájékoztató: a város határain belül a helyközi járatok helyi bérlettel és menetjeggyel vehetők igénybe, így a városon belüli tömegközlekedés járatszámai megsokszorozódtak. A helyi turizmust pedig a Vaskapu fele közlekedő járatok segítik elő, ráadásul könnyebben elérhetővé válik a népszerű kiránduló célpont.

(Forrás: esztergom.hu)

(Borítókép: Dorogi-medence)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!