Útlezárásokra kell számítani a Tour de Hongrie miatt

2020. augusztus 29. – szeptember 2. között rendezik meg a 41. Tour de Hongrie elnevezésű Magyar Kerékpáros Körversenyt. Az első szakasz szombaton 12 órakor rajtol Esztergomból és érinti Pilismarótot, valamint a Pilisi Parkerdő területét is. A futam miatt lezárásokra, forgalomterelésekre kell számítani a térségben.

2020. augusztus 29. – szeptember 2. között rendezik meg a 41. Tour de Hongrie elnevezésű Magyar Kerékpáros Körversenyt. Az első szakasz szombaton 12 órakor rajtol Esztergomból és érinti Pilismarótot, valamint a Pilisi Parkerdő területét is. A futam miatt lezárásokra, forgalomterelésekre kell számítani a térségben.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint várhatóan 120 fő vesz majd részt a versenyen, a mezőnyt több jármű is kíséri majd. A kerékpáros versenyzők és a velük együtt mozgó karaván sebességét a terepviszonyok és az időjárási viszonyok mellett a versenyszituációk határozzák meg.

A versenyzők átlagos haladási sebessége 40-50 kilométer/óra lehet, ugyanakkor egyes útszakaszokon (például az 1111-es úton) akár 80-90 kilométer/órával is közlekedhetnek. A futam alatt a résztvevők a biztosítást végző személyekre hagyatkoznak, a közúti jelzéseket nem figyelik, a kerékpárosokat motoros rendőrök, polgárőrök kísérik a teljes útvonalon, a nagyobb útkereszteződésekben forgalomirányítás is lesz.

A rendőrség felhívása szerint a kerékpárversennyel érintett településeken (Esztergom, Pilismarót) kiemelten kell kezelni a sajtóban megjelenő figyelemfelhívó cikkeket.

Augusztus 29-én várhatóan 11 órától 15 óráig teljes útzár lesz érvényben, azaz egyik forgalmi sávban sem lehet közlekedni az alábbi szakaszokon:

  • 11-es számú főút Esztergom, Iskola utca – Batthyány utca kereszteződésétől Pilismarót irányába ( Visegrádi út-Szamárhegy-Búbánatvölgy-Basaharc-Pilismarót)
  • Pilismarót belterületén az Esztergomi út, Rákóczi út, Köztársaság tér, Ady Endre út
  • 1111-es számú út „Kék bükkfa nyereg”-től, Esztergom Dobogókői út – Petőfi út – Kölcsey út- Bánfi Lukács utca – Bánomi út- Vaskapui út.
  • Esztergom Földműves utca, Vaskapui út – 11-es számú főút kereszteződésétől, a Vár utca, Szent István tér, Bazilika előtti terület.

Az időpontok a versenyzők haladási sebességétől függően változhatnak. A forgalomterelések miatt jelentős torlódásra lehet számítani a lezárt útszakaszok környezetében is. Előfordulhat, hogy a közlekedő járműveknek 3-4 óra, vagy ennél több várakozási idővel kell számolniuk.

A rendőrség kéri, hogy a verseny előtt és ideje alatt ezeken az útvonalakon senki ne induljon útnak, illetve mindenki válasszon más útvonalat. Az időjárásra és a hosszú várakozási időre tekintettel megfelelő mennyiségű ivóvíz legyen az utazóknál. Továbbá a Tour de Hongrie útvonalán a lakosok ne parkoljanak járműveikkel az úttesten vagy az út szélén.

Mivel a kerékpárosok szinte hangtalanul, nagy sebességgel haladnak, ezért fokozott baleseti kockázatot jelentenek. Kérik, hogy a gyalogosok az úttestre lépés előtt fokozott óvatossággal, alapos körültekintéssel győződjenek meg az áthaladás veszélytelenségéről. 

(Forrás: Buóczné Miklán Erzsébet rendőr alezredes, megyei szóvivő/Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!