Alig változtak az árak a Komárom-Esztergom megyei ingatlanpiacon

Eddig nem sok változást hozott az idei esztendő Komárom-Esztergom megye ingatlanpiacán – derül ki az ingatlannet.hu által végzett kutatásból. A portál statisztikái alapján elmondhatjuk, hogy van ahol csökkentek, máshol emelkedtek az árak.

Eddig nem sok változást hozott az idei esztendő Komárom-Esztergom megye ingatlanpiacán – derül ki az ingatlannet.hu által végzett kutatásból. A portál statisztikái alapján elmondhatjuk, hogy van ahol csökkentek, máshol emelkedtek az árak.

Több mint fél évvel a hátunk mögött kezd jól kirajzolódni a kép arról, hogy merre tartanak hazánk ingatlanpiaci árai. Bár a koronavírus megjelenése segített megrekeszteni a folyamatosan dráguló tendenciát, árzuhanásról még nem beszélhetünk. Az ingatlanpiaci árakra inkább csak stagnálás jellemző. Így van ez Komárom-Esztergom megyei lakóingatlanokkal is, melyek közül mind a családi házak, mind pedig a téglalakások átlagára egy árszínvonalon mozgott egész évben.

Kevesebb, mint 10 százalékot változtak a házak átlagárai

Az ingatlannet.hu statisztikája alapján 2020. január és július között Komárom-Esztergom megyében még 10 százalékot se változtak a családi házak átlagos négyzetméter árai.

A vizsgált települések közül idén a legtöbbet – 9 százalékot – Komárom családi házainak átlagára drágult, méghozzá 330 ezer Ft/m²-re. A második legnagyobb átalakulás a tatai házak átlagárában volt 7 százalékkal. Tatán azonban a házak nem drágultak, hanem olcsóbbak lettek, melynek eredményeképpen júliusban átlag 320 ezer Ft/m²-es áron kínálták őket eladásra.

Csökkentek a családi házak átlagárai Esztergomban is, igaz mindösszesen csak 2 százalékkal. Esztergomban mondhatni egész évben 300 ezer forintba került a házak egyetlen négyzetmétere. Tatabányán pedig még ennyit sem mozgolódtak a házak eladási árai, év elején és a nyár közepén is átlag 260 ezer Ft/m²-be kerültek.

A lakáspiaci árak csökkentek

Az előzőekben látott házakkal szemben, a téglalakások esetében másképpen viselkedtek idén az átlagárak. A vizsgált településeken árcsökkenés ment végbe.

Esztergomban több mint 15 százalékkal lettek olcsóbbak a téglalakások, januári 490 ezer Ft/m²-es átlagáruk júliusra 430 ezer Ft/m²-re esett vissza. Tatán szintén 430 ezer forintért kínálták a téglaépítésű lakások négyzetméterét idén júliusban, azonban esetükben az elmúlt 7 hónap alatt csak 4 százalékos volt az árcsökkenés. Körülbelül ennyit változtak a Tatabányán megvásárolható lakások átlagárai is, viszont itt 350 ezer forint volt az átlag négyzetméterár.

A téglalakások átlagárának változását nézve, egyedül Komárom képez kivételt. Itt ugyanis nem igazán lettek se olcsóbbak se drágábbak a lakások téglaépítéses típusai. Egész évben egy árszínvonalon, átlag 450 ezer Ft/m² körül lehetett hozzájuk jutni.

Nemcsak az ingatlanpiaci árakban, az építőiparban is volt csökkenés

2020-ban az árak csökkenésén túl az építőiparban is visszaesés következett be. Egyrészt idén júniusban mintegy 15,7 %-kal maradt el az építőipar termelési volumene az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest – tette közzé a KSH. A változások tükrében elmondható, hogy a koronavírus miatt kialakult helyzet júniusban már látványosan is kifejtette hatását az építőiparra.

Másrészt az ágazatban megindultak a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére való törekvések. Ahogy nagyon sok területen, az építőiparban is igyekeznek olyan megoldásokat találni, melyek kíméletesebben hatnak környezetünkre. Elsősorban a betongyártó vállalatok üvegházhatású gázkibocsátásával van probléma. Több ilyen cég is kísérletezik jelenleg olyan technikák bevezetésével, melyek később forradalmi újítást jelenthetnek az építkezések során.

(A cikk az Ingatlannet statisztikái alapján készült.)

(Borítókép: hollandiaimagyarok.hu)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!