Kiélezett csatával zárult a Tour de Hongrie esztergomi szakasza

Kiélezett küzdelemben, jó hajrával nyerte meg Jon Aberasturi a 41. Tour de Hongrie első szakaszát. Az Esztergomból induló és ott is végződő futam résztvevői a hőségben 118 kilométert tettek meg és 1963 méter szintkülönbséget teljesítettek.

Kiélezett küzdelemben, jó hajrával nyerte meg Jon Aberasturi a 41. Tour de Hongrie első szakaszát. Az Esztergomból induló és ott is végződő futam résztvevői a hőségben 118 kilométert tettek meg és 1963 méter szintkülönbséget teljesítettek.

Már egy órával a verseny kezdete előtt nagy volt a mozgás a bazilikánál, ahol a koronavírus miatt nem a kordonok mellől, hanem a verseny logójával ellátott szalagok mögül izgulhatták végig a rajtot az érdeklődők. Hernádi Ádám polgármester és Eisenkrammer Károly, a verseny főszervezője közösen átvágták a szalagot, majd Hernádi Ádám zászlót ragadott és elindította a mezőnyt.

A 119 versenyző háromszor teljesítette az útvonalat. Pilismarótig a 11-es úton haladtak, majd onnan egy erdei úton haladtak tovább, aztán az 1111-es úton keresztül tértek vissza Esztergomba. Gyakorlatilag már az elején meglógott a mezőnytől kilenc kerékpáros, a társaság négy perces előnnyel is rendelkezett, ám a harmadik körre elfogyott az erejük és beérték őket.

Pilismaróton, Esztergomban és a települések közötti szakaszokon is sokan szurkoltak a résztvevőknek. Az esztergomi Bánomi áttörésnél szinte sorfalat álltak a szemlélők, több magyar zászló is előkerült a tarsolyból. Hiába volt hőség, a sportolók rendületlenül haladtak előre.

Az utolsó körben a dobogókői emelkedőn Valter Attila bezsebelte a hajráért járó pontokat, ám ekkor még hátra volt jónéhány kilométer. A városba visszatérő bringásokat nagy tömeg fogadta a bazilikánál, ahol sajnálatos esemény is történt. Az utolsó kanyarban elbukott az egyik versenyző, akit a mentők kórházba szállítottak.

Az utolsó méterek nem várt izgalmat hoztak. Már úgy tűnt, hogy az ausztrál Kaden Groves (Mitchelton-Scott) fog nyerni, de a spanyol Jon Aberasturi akkora sprintet lenyomott, hogy végül ő haladt át elsőként a Tour-kapun és a fehér vonalon. Így Kaden Groves-nek (Mitchelton-Scott) be kellett érnie a második hellyel, harmadik pedig a cseh Adam Toupalek (Elkov-Kasper) lett.

Az eredményhirdetésen és díjátadón közreműködött Hernádi Ádám, Eisenkrammer Károly és Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos is. Az első szakasz után az összetettben élen állónak járó sárga mezen kívül Jon Aberasturi a gyorsasági pontversenyben vezetőknek járó zöld mezt is magára ölthette. A hegyi pontversenyt vezető spanyol David Lozano a piros, míg a legjobb magyar versenyzőnek járó felsőt Dina Márton vehette át.

Hátralévő szakaszok:

2. Debrecen-Hajdúszoboszló (158 km, augusztus 30.)

3. Karcag-Nyíregyháza (182 km, augusztus 31.)

4. Sárospatak-Kazincbarcika (180 km, szeptember 1.)

5. Miskolc-Kékestető (188, szeptember 2.)

(Forrás: tdh.hu/Hídlap)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!