Átadták az új óvodát Nagysápon

A gyermekek rövid műsorával, illetve szalagátvágással avatták fel az új óvodát Nagysápon, mely a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat támogatásának köszönhetően, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében épült meg.

A gyermekek rövid műsorával, illetve szalagátvágással avatták fel az új óvodát Nagysápon, mely a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat támogatásának köszönhetően, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében épült meg.

Balogh Miklós polgármester köszöntőjében felidézte, hogy egy éven belül ez már a második olyan ünnepség, amelyen egy teljesen újépítésű épületet avathatnak fel. A tavaly szeptemberben átadott idősek nappali ellátását biztosító szociális intézménnyel szemben kapott helyet a Nagysápi Napsugár Óvoda: a beruházásnak köszönhetően az óvodások és az óvodapedagógusok kiköltözhetnek a jelenlegi, a katolikus egyház tulajdonában álló épületből.

Elmondta, hogy korábban dr. Völner Pálnak, a térség országgyűlési képviselőjének, illetve Popovics Györgynek, a megyei közgyűlés elnökének támogatásával, egyetértésükkel pozitív elbírálásban részesült a pályázatuk, melyre 200 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak. A közbeszerzéskor kiderült, hogy a megvalósításhoz további 30, majd a járda és parkoló kialakítására újabb 6 millióra van szükség. Ebben pedig ismét a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat és Popovics György nyújtott nekik segítséget. A támogatásokhoz mintegy 8 millió önkormányzati forrást tettek hozzá, amit eszközök beszerzésére fordítottak. Így összességében mintegy 250 millió forintból létesült új, bruttó 700 négyzetméter alapterületű óvoda Nagysápon.

Köszönetet mondott a dr. Juhász János vezette Komárom-Esztergom Megyei Területfejlesztési Kft.-nek a projekt lebonyolításában nyújtott segítségért és méltatta a Stabil Mérnökiroda Kft. munkáját is, hiszen olyan épületegyüttest terveztek, ami tökéletesen beleillik az utcaképbe.

Dr. Völner Pál arról beszélt, hogy 2014-től a megyei önkormányzatok koordinálják a vidéki kisebb-nagyobb települések fejlesztéseit. A pályázati kiírások előtt egyeztettek az igényekről, így gyakorlatilag minden község és város arra a projektekre nyerhetett támogatást, amelyeket a legfontosabbaknak tartottak.

– Nagyon örülök, hogy itt Nagysápon az idősek és a fiatalok voltak célkeresztben – mondta a tavalyi és az idei fejlesztés kapcsán.

Az országgyűlési képviselő kitért a Magyar Falu Program sikereire is. Kijelentette, hogy a jövőben is törekednek arra, hogy mindig jusson forrás a vidéknek és véleménye szerint minden beruházásnál nem csak a megvalósult projektnek, hanem annak is örülhetünk, hogy a jól teljesítő magyar gazdaságnak köszönhetően önerőből nagy volumenű fejlesztéseket vihetnek véghez a települések.

Popovics György az átadón úgy fogalmazott, hogy Nagysáp a mögöttünk álló időszak nyertese, hiszen a TOP-os pályázatokon összesen mintegy 400 millió forintot nyertek el.

– Nekünk nagyon fontosak a kistelepülések – szögezte le, majd arról beszélt, hogy a cél az, hogy a megye községeinek lakói otthon érezzék magukat, ehhez pedig ki kell építeni a megfelelő intézményi rendszert.

Úgy véli, hogy a lakosok öröme, boldogsága mindig visszaigazolást jelent számukra, egyúttal bizonyítja, hogy nem feleslegesen dolgoznak. Végül azt kívánta, hogy a gyermekek, az óvodapedagógusok és a dajkák örömmel vegyék birtokukba az épületet.

Hidasi Zoltánné intézményvezető arról beszélt, hogy a gyermekekkel való együttlét minden nehézség ellenére gyönyörű pillanatokat tartogat nekik és örülnek annak, hogy olyan épületben kezdhetik meg a munkát szeptemberben, ahol minden körülmény adott a nevelési programjuk hitelesebb megvalósításához.

Az óvodások műsora után Tóth Bertalan plébános és Papp László református lelkész megszentelte, megáldotta az épületet.

Dr. Völner Pál, Popovics György, Balogh Miklós, Hidasi Zoltánné és Zink Ferenc, a kivitelezést végző cég tulajdonosa, vezetője pedig átvágta a nemzeti színű szalagot.

Az ünnepség után a vendégek és a lakosok megtekintették az óvodát.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!