Ötödik alkalommal koszorúzták meg a Nemzeti Kőbányászati Emlékhelyet

Szeptember 4-én, a Nemzeti Kőbányászati Emlékhely megkoszorúzásával immáron ötödik alkalommal fejezték ki tiszteletüket politikusok, tisztviselők, a bányászati szervezetek képviselői, kőbányászati cégek és dolgozók, valamint a vendéglátó Baumit Kft. vezetősége és munkatársai a kőbányászatban dolgozó munkatársak előtt.

Szeptember 4-én, a Nemzeti Kőbányászati Emlékhely megkoszorúzásával immáron ötödik alkalommal fejezték ki tiszteletüket politikusok, tisztviselők, a bányászati szervezetek képviselői, kőbányászati cégek és dolgozók, valamint a vendéglátó Baumit Kft. vezetősége és munkatársai a kőbányászatban dolgozó munkatársak előtt.

Az idén 30 éves Baumit Kft. kezdeményezésére emeltetett emlékhelynél Dr. Völner Pál, Komárom-Esztergom megyei országgyűlési képviselő, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára; Dr. Tittmann János, Dorog város polgármestere; valamint Illy Gábor a Baumit ügyvezetője is beszédet mondott. A kora délutáni megemlékezés alkalmával a helyi kőbányászat 115 éves történetét idézték fel a megye, a város, a bányászszervezetek és a bányászatban ma is aktív vállalatok képviselői.

A Baumit Kft. nevében Illy Gábor ügyvezető tartott ünnepi beszédet, amelyben kitért megváltozott élethelyzetünkre és kiemelte, hogy a hagyományaink, a valódi emberi értékrend és a szeretet azok az értékek, amelyek immunisak a járványokra és megtanítottak minket, hogy a közösség érdeke megelőzi az egyéni érdekeket. A Baumit Kft. ügyvezetője a jubileumi alkalomból felidézte a Nemzeti Kőbányászati Emlékhely létrejöttének történetét, amely ötödik éve képviseli méltóképpen a magyar kőbányászatot, majd hozzátette: „A dorogi bányászok hűsége, alázata, kitartása és életereje olyan példát jelenthet mindannyiunknak, melyből minden nap erőt meríthetünk a bizonytalannak tűnő jövő kihívásaiban, és így, a kő erejével, „maradásával” és mozdulatlanságával joggal bízzunk a ránk váró időszak üzleti, emberi és személyes sikereiben!”

Dr. Völner Pál, Komárom-Esztergom megyei országgyűlési képviselő, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára beszédében köszönetét fejezte ki, hogy az emlékhely által lehetőség adódik évről évre megemlékezni a bányászatról és bányászokról. „Minden ilyen hagyomány példát mutat és tovább élteti a közösséget. Nagyon fontosnak tartom, hogy a szénbányászatról való átállás után is sikerült megőrizni a régi értékeket, hiszen a jelenlegi közúthálózatok, újabb és újabb beruházások nem jöhetnének létre a múlt bányászainak verejtékes munkája nélkül. Azt hiszem, hogy így a koszorúzás által is mindig méltóképpen és kellő tisztelettel emlékezünk meg róluk ”- emelte ki.

Dorog városának polgármestere, Dr. Tittmann János köszöntőjében idézte fel az elmúlt évek szeptemberi, élménydús helyi rendezvényeit, melyek a bányásznap alkalmából kerültek megrendezésre. A jelenlegi pandémiás helyzet eredményeként azonban egy nehezebb időszakot élünk át, ahogy beszédében fogalmazott: „A kialakult időszak könnyen elbizonytalaníthat bennünket és kérdéseket vethet fel a jövőt illetően. Nem szabad azonban elfelejtenünk a két legfontosabb kapaszkodónkat, amelyek segítségével tovább építhetjük hosszútávú terveinket. A hagyományok őrzése és a megfelelő teljesítmény ötvözése erős elegyet alkothat. Szeretnék gratulálni a Baumitnak és a munkatársainak is egyben, akik jelen körülmények között is egyaránt kiemelkedő gazdasági eredményeket tudnak felmutatni és jelen eseménnyel is kellően tisztelegnek a bányásztársadalom előtt.”

A beszédek után koszorút helyezett el dr. Völner Pál, a Baumit Kft. nevében Illy Gábor, Vas József műszaki vezető és Mocsnik Imre a kőbánya üzemvezetője is. Dr. Tittmann János, illetve Steindl Balázs, a megyei közgyűlés alelnöke is koszorúval rótta le tiszteletét a kőbányászatban dolgozók előtt.

(Forrás: Baumit Kft.)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!