Móric

Hídlap

Bányásznapi ünnepséget tartottak Dorogon

A dorogi önkormányzat és a Bányász Szakszervezeti Szövetség szeptember 5-én tartotta idei bányásznapi megemlékezését a dorogi Otthon téren. Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője azt kívánta, hogy minden évben méltó módon hajtsunk fejet az elhunytak előtt.

Hirdetések

A Dorogi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület Bányász Zenekarának köszöntője után dr. Völner Pál mondott beszédet, melyben kiemelte, hogy immár hét évtizede emlékezünk meg a bányászok fáradtságos munkájáról és a települést építő tevékenységükről.

Úgy véli, hogy az emlékmű többek között az iparágban rejlő kockázatról, a bányász szolidaritásról, a felelősségről és a bányászokra jellemző elhivatottságról is szól. Véleménye szerint Bányásznapkor láthatjuk igazán, hogy Dorogon és környékén továbbra is élénken élnek a bányászathoz köthető hagyományok és megérthetjük, hogy a Bányászhimnusznak miért a Szerencse fel! a legfontosabb sora.

Dr. Tittmann János elmondta, hogy a város címerében látható postakürt annak állít emléket, hogy Mária Terézia idején indult el a Bécs és Buda közötti postaszolgálat, melynek Dorogon volt az egyik váltóállomása. Beszélt továbbá Habsburg József főherceg, illetve Habsburg Ottó városi kötődéséről (mindkettőjüket Dorog díszpolgárává választották).

Az örökségvezérelt városfejlesztés kapcsán úgy fogalmazott: „nincs olyan szektora, ágazata az önkormányzati létnek, amelyen ne örököltünk volna valamit a bányászoktól és melyeket ne tudtunk volna helyrehozni”.

A köszöntőbeszédek után a koszorúzás percei következtek: többek között dr. Völner Pál, dr. Tittmann János (Dankó Kristóf és Jászberényi Károly alpolgármesterekkel együtt), Popovics György, a megyei közgyűlés alelnöke szervezetek is elhelyezték az emlékezés virágait.

Popovics György ezután megjegyezte: mindig örömmel érkezik Dorogra, és méltatta az egykori bányásztelepüléseket, hiszen nagyon fontos számukra a hagyományőrzés. Ismertette, hogy a megyei önkormányzat kiemelt feladatának tekinti az értékek felkutatását, összegyűjtését. Végül egy szénplakettet adott át a zenekarnak.

Hirdetések

  • Ezúttal Lábatlanon fogtak el egy körözött személyt

    Szeptember 19-én, szombaton este Lábatlanon ellenőrizték a nyergesújfalui rendőrök egy társaság tagjait – írja a police.hu. Az igazoltatás közben kiderült, hogy a csoport egyik tagja ellen a Salgótarjáni Járásbíróság elfogatóparancsot adott ki.

    Hídlap
  • Buszra és vonatra várakozva is viselni kell a maszkot

    A MÁV-Start és a Volánbusz a napokban megjelent kormányrendelet értelmében hétfőtől tovább szigorítja a maszkhasználatot – közölte a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága az MTI-vel. Szeptember 21-től kezdve az állomások és megállóhelyek helyiségeiben is hordani kell majd a maszkot.

    Hídlap