Megszépült Pilisszentlélek temploma

Szentmisével avatták fel szombaton az Esztergomhoz tartozó Pilisszentlélek felújított templomát. Az épületet Mohos Gábor, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke áldotta meg, majd átvágták a nemzeti színű szalagot.

Szentmisével avatták fel szombaton az Esztergomhoz tartozó Pilisszentlélek felújított templomát. Az épületet Mohos Gábor, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke áldotta meg, majd átvágták a nemzeti színű szalagot.

A harangszó után Kiss-Maly László plébániai kormányzó köszöntötte a jelenlévőket, majd felidézte, hogy másfél évvel ezelőtt kezdődött el az 1857-ben épült templom felújítása. Ez azért is mérföldkőnek számít az épület életében, mivel a templomot ezt megelőzően 1938-ban renoválták.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár beszédét történelmi visszatekintéssel kezdte, hiszen felidézte, hogy a magyarok, horvátok, szlovákok, németek és a többi nemzetség majdnem ezer évig békességben élt egymás mellett Magyarországon. Ezt az állapotot a viharos huszadik századi események törték meg.

Véleménye szerint a megbékélésre kell törekednünk, ennek első elemeként nagy változásokat sikerült elérni a szlovák nemzetiség életében, mivel iskolákat indítanak újra és intézmények – köztük templomok is megújulnak.

Dr. Völner Pál országgyűlési képviselő felidézte, hogy példaértékű összefogás segítette a templom felújítást. Úgy gondolja, hogy a jövőben több, ilyen jellegű és szintű együttműködésre lenne szükség.

Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere beszédében hangsúlyozta, hogy az önkormányzat is fontosnak tartotta a projektet és 20 millió forinttal segítették a felújítást. Az ünnepségen részt vett továbbá Paulik Antal, az Országgyűlés szlovák nemzetiségi szószólója is.

Az óvodások és a pávakörösök is közreműködtek az ünnepségen, melyen dr. Völner Pál, Soltész Miklós és Hernádi Ádám vágta át a szalagot, majd a hívek szentmisén vettek részt.

A felújításról:

Az MTI tudósítása szerint a kivitelező cég alkalmazottjai lecserélték a tetőszerkezetet, a nyílászárókat és eredeti állapotába állították vissza a templom tornyát. Ezen túl új villamos hálózatot alakítottak ki, helyreállították a díszítőfestést, valamint mészkőlapokkal burkolták a templomhajót, ahová új padok kerültek. A felújítás teljes költsége 77 millió forint volt.

A beruházáshoz a Esztergom Budapesti Főegyházmegye 21 millió forinttal, az esztergomi önkormányzat 20 millió forinttal járult hozzá, a kormány pedig 34 millió forinttal támogatta. További pályázati források mellett a munkálatokat a Országos Szlovák Önkormányzat is segítette öt millió forinttal.

(Forrás: MTI/Hídlap)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!