Károly, Karola

Hídlap

Erre tartanak a Dunakanyar ingatlanpiaci árai

Úgy tűnik, hogy a Dunakanyarban beigazolódtak az előrejelzések, miszerint 2020-ban az ingatlanpiaci árak már nem fognak meredeken felfelé ívelni. Sőt, a térség egyes településein idén stagnálás, árcsökkenés volt jellemző – derül ki az Ingatlannet számunkra készített elemzéséből.

Hirdetések

A családi házak már kevésbé drágultak, ha drágultak…

Az Ingatlannet.hu a 2020. január és július közötti statisztikája alapján publikálta újabb kimutatását. A munkatársak által vizsgált települések közül idén magasabb átlagáron kínálták eladásra a házak négyzetméterét Zebegényben, Verőcén és Szobon is. Bár a drágulás mértéke nem mondható drasztikusnak. Zebegény családi házainak átlagára, januárhoz képest júliusra 10%-kal, 400 ezer Ft/m²-re emelkedett.

Verőcén és Szobon még ekkora változás sem történt, ugyanis ezeken a településeken mindössze átlag 4-5%-os volt az áremelkedés. Ennek eredményeképpen idén júliusban Verőce családi házainak átlag négyzetméter ára 350 ezer forint volt, a szobi házaké pedig 280 ezer forint.

A szobi járásban idén már volt olyan település, ahol az eladásra kínált családi házak esetében áresés következett be. Ide tartoznak azok a házak, melyek Nagymaroson kerültek meghirdetésre. Igaz, árzuhanás nem történt, csak 6%-kal estek vissza 260 ezer Ft/m²-re.

Azt is meg kell jegyeznünk, hogy a sok éven át tartó folyamatos drágulási tendenciának nemcsak a koronavírus vetett véget, hanem a lassulás egy természetes folyamat következménye is. A járvány azért még így is merőben hozzájárult az árak megtorpanásához. És hogy mire számíthatunk a jövőben? Látványos átváltozásokra biztosan nem. Az árak akár felfelé, akár lefelé mozognak majd, valószínűleg nem fognak meredek görbét leírni. Inkább stagnálás, kismértékű változás vetíthető előre.

Lakáspiaci árak a Duna bal partján

A lakáspiacon – ahogy azt a házaknál is láttuk – várostól/településtől függően eltérő irányokat vettek az átlagárak. Például Vácon a lakások tekintetében még érvényben van a folytonosan emelkedő tendencia az idei évben is. Itt a téglalakások januári 520 ezer Ft/m²-es átlagára a nyár közepére 560 ezer Ft/m²-re drágult. Dunakeszi téglaépítésű lakásainak elmúlt hét hónapos árváltozásában éppen ellenkező folyamat zajlott le. Dunakeszin ezen ingatlantípusok átlag négyzetméter árai már megindultak a lejtőn. Habár csak 4%-kal lettek olcsóbbak júliusban az év elejéhez képest, mely konkrétabban átlag 640 ezer Ft/m²-ről 620 ezer Ft/m²-re történő csökkenést jelent.

Saját otthon babaváró kölcsönből

A legtöbb házaspár, aki saját otthon megvásárlását vette tervbe, a babaváró kölcsön mellett teszi le a voksát a lakáskölcsönnel szemben. Az OTP Bank közleménye szerint százból 31 házaspár ingatlan vásárlására, míg 28 meglévő otthona bővítésére, felújítására költi a náluk felvett babaváró kölcsön összegét. Azok pedig, akik nem ingatlanra fordítják a kölcsönt, leginkább befektetik, kiváltják a hitelüket, vagy autót vásárolnak belőle. További felméréseik alapján a támogatás iránt a legnagyobb lelkesedést a Budapesten és környékén élő lakosság, valamint az északkeleti országrészben élők mutatják.

(A cikk az Ingatlannet.hu segítségével készült.)

Hirdetések