Jeromos

Hídlap

Zsákba csomagolt állattetemmel is találkoztak az országutak mentén

Komárom-Esztergom megyében a gócponti útszakaszok felmérése alapján megállapítható, hogy körülbelül 120 köbméternyi illegális hulladék található a megyei közúthálózat mentén – tudtuk meg Pécsi Norbert Sándortól, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetőjétől.

Hirdetések

A magyar kormány „Tisztítsuk meg az Országot!” elnevezéssel nagyszabású projektet indított a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretein belül, melyről a Magyar Közút Nonprofit Zrt. is beszámolt. A cél az, hogy több közreműködő szervezettel közösen felszámolják az elmúlt évtizedekben felhalmozódott, illegálisan lerakott hulladékokat.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a közreműködő szervezetek mindegyikénél kiválasztott egy olyan pilot helyszínt, amely alkalmas lehet a hulladék felszámolásához szükséges intézkedések elemzésére. Az első pilot projektek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által kezelt úthálózat melletti területen valósultak meg. Az akciók és az elvégzett részletes, országos felmérések alapján a közútkezelő elkészítette az állami, országos közúthálózat melletti területek szennyezettségi térképét.

 Általánosságban elmondható, hogy a társaság az elmúlt 5 évben évente átlagosan mintegy 11 ezer tonna, döntő többségében illegálisan kidobott hulladékot gyűjtött össze és szállított el biztonságos lerakókba az országos, 32 ezer kilométeres közúthálózat területéről. A társaság az elmúlt 10 évben számos önálló országos szemétgyűjtési, szemléletformáló akciót szervezett több tízezer önkéntes bevonásával, és csatlakozott olyan nagy kampányokhoz, mint a „TeSzedd!”. A közútkezelőnél a saját munkavállalókon kívül a társaságnál dolgozó, a közfoglalkoztatotti programban szereplő több száz fő is kiemelten foglalkozik szemétszedéssel, továbbá az Országos Polgárőr Szövetség tagjai is aktívan segítenek fellelni az illegális hulladéklerakókat az állami utak mentén.

 A „Tisztítsuk meg az Országot!” program 2020 májusi előkészítésekor előzetesen feltérképezték a közútkezelő által üzemeltetett úthálózat mentén található illegális hulladék lerakásokat. Kíváncsiak voltunk, hogy vajon a térségünkben is felmérték-e az állapotokat.

Pécsi Norbert Sándor megkeresésünkre elmondta, hogy országos szinten útellenőreik a 32 ezer kilométeres közúthálózatot rendszeresen ellenőrzik és ütemezetten járják végig a kezelésünkben lévő közutakat.

–Munkatársaink tehát a napi üzemeltetési tevékenységük részeként folyamatosan végeznek szemétszedési munkálatokat és a szemét lerakóhelyre szállítását, így pontos képük van a megye szennyezettségét illetően. Az útellenőrzés nem csak az úttestre, hanem annak környezetére is kiterjed – tette hozzá.

Útszakaszok, melyek mentén összeszedték a hulladékot (Forrás: Magyar Közút)

A mellékelt táblázatból kiolvasható, hogy a megyét átszelő utak mentén mekkora mennyiségben és milyen típusú hulladékot találtak.

–A táblázatban a 11-es és a 1111-es utaknál jelenleg 0 köbméter szerepel, mivel ott a Tour de Hongrie kerékpáros verseny útvonala miatt nemrég minden szemetet felszedtek munkatársaink, de általában ezeken a helyszíneken is 2-3 köbméter újratermelődő szeméttel lehet számolni – jegyezte meg Pécsi Norbert Sándor.

A megyei közúthálózat mentén kidobott hulladékok között a leggyakoribb az italos fémdoboz és PET palack, valamint a műanyag zacskók, de zsákba csomagolt állati tetemekkel, ürülékkel töltött csomagokkal vagy vizelettel teli palackokkal is gyakran találkoznak a Magyar Közút munkatársai.

Gyakori az út mellé kihordott építési hulladék, háztartási gépek (TV, hűtő) és kopott gumiabroncs, de sokan a zsákba csomagolt háztartási vegyes hulladékuktól is úgy szabadulnak meg, hogy közterületen dobják el azt.

(Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.)

(Borítókép: Magyar Közút Youtube csatorna)

Hirdetések
  • Ellopta és még aznap eladta a robogót

    Teremgarázsból lopott el tavaly tavasszal egy robogót, melyet még aznap értékesített is a tettes, egy 22 éves férfi. A Dorogi Rendőrkapitányság nyomozói befejezték B. Krisztiánnal szemben indult ügy vizsgálatát – írja a police.hu.

    Hídlap
  • Vasdiplomás pedagógusokat köszöntöttek Tokodon

    Vasdiplomás pedagógusokat köszöntöttek szeptember 29-én, hétfőn a Tokodi Községháza épületében – közölte közösségi oldalán a település önkormányzata. A járványhelyzetre való tekintettel szűk körben adták át az elismeréseket.

    Hídlap