Előd

Hídlap

Év végéig tíz esztergomi helyszínt tisztítanak meg az illegális hulladéktól

13 milliárd forintból finanszírozza Magyarország Kormánya az illegális módon elhelyezett hulladék felszámolása kapcsán indított „Tisztítsuk meg az országot!” elnevezésű program első ütemét. A szeptember végéig tartó próbaidőszak egyik vizsgált helyszíne Esztergom.

Hirdetések

Az esztergom-kertvárosi Temesvári utcában tartott sajtótájékoztatón elsőként dr. habil Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára járult mikrofonhoz. Elmondta, hogy a kormány februárban a Klíma és Természetvédelmi Akcióterv keretében arról is döntött, hogy meg kell tisztítani hazánkat az illegális hulladéktól, melyek sokszor nem is szerepelnek a statisztikákban.

Az elvégzett vizsgálatok alapján ismertette, hogy a leginkább szennyezett területek közé tartoznak a közút, vasút melletti helyszínek, a benzinkutak, folyók és patakok partjai, az erdőben található turistaútvonalak környezete, de a nemzeti parkok és a települések közigazgatási területén is jelentkezik a probléma.

Az októberben induló programot egy augusztustól szeptemberig tartó pilot időszak előzi meg: az egyes helyszíneken a partnerekkel együttműködve megvizsgálják a szemét mennyiségét és összetételét. Elhangzott, hogy településeket is vizsgálnak, a listán pedig szerepel Esztergom is.

Hernádi Ádám polgármester arról beszélt, hogy a város örömmel csatlakozott az országos kezdeményezéshez, melynek keretében 2020 és 2022 között négy ütemben tisztítják meg a legszennyezettebb területeket.

Ismertette, hogy december végéig Esztergomban 15 millió forint projekttámogatásból tíz helyszín környezetét rendezik, ahonnan nagyságrendileg 450 tonna illegális hulladékot fognak majd elszállítani. Igyekeznek megfelelni az elvárásoknak és reméli, hogy a területek megtisztítása mellett a lakossági hozzáálláson is sikerül változtatni.

(Forrás: MTI/Hídlap)

Hirdetések