Facsemetéket ültettek el Zebegényben

„Fontos, hogy a köznevelés a tanórákon kívül is a természetvédelmet szolgálja” - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a Pest megyei Zebegény településfásítási programjának megnyitóján.

„Fontos, hogy a köznevelés a tanórákon kívül is a természetvédelmet szolgálja” – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a Pest megyei Zebegény településfásítási programjának megnyitóján.

Az MTI tudósítása szerint a térség KDNP-s országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy a kormány nem csak beszél a környezetvédelemről: egyenesen az a cél, hogy a mindennapok, azon túl pedig a hétvégék és a nyári szünet részévé tegyék azt. Hozzátette: az iskolásoknak is fontos, hogy a tanórákon kívül elsajátítsanak egy természetbarát szemléletet, amihez a fásítási programok is hozzájárulnak.

– A 2012-es és a 2020-as Nemzeti alaptanterv már nyolcszor tartalmazza az éghajlatváltozás és klímaváltozás kifejezéseket, míg a korábbi tantervek egyáltalán nem használták – fűzte hozzá az államtitkár.

Rétvári Bence kitért arra, hogy az Ökoiskola programban 1000 iskola vesz részt, a Fenntarthatósági témahét – amelyet tavaszról októberre kellett halasztani a járvány miatt – előreláthatólag 1542 iskolában valósul meg, 18 581 osztály és 330 255 diák részvételével. Hozzátette, hogy A világ legnagyobb tanórája szintén a fenntartható célokra összpontosít, a környezetvédelemre, a természetvédelemre és tavaly 634 iskolából 4700 osztály csatlakozott a programhoz.

A politikus beszélt arról, hogy az Erzsébet táboroknak is fontos részei már évek óta a környezetvédelmi tematikájú programok. Megjegyezte, hogy a Csodaszarvas táborokban 83 200 diák vett részt különböző környezetvédelmi programokon és az erdei vándortáborokban az elmúlt szezonban 160 csoportban 4000 diák fedezte fel az erdőket, környezetközeli élményeket szerezve.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára elmondta, hogy a kormánynak fontos a kétmillió hektárnyi erdő egészségi állapotának megőrzése és az erdőtelepítések növelése. Ennek érdekében az erdőt telepítő gazdák a korábbiaknál lényegesen nagyobb, a fafajtól függően 80-130 százalékkal több támogatást vehetnek igénybe a Vidékfejlesztési programban.

– Emelkedtek az erdő létesítésének és ápolásának egységárai is, hogy minél kedvezőbb feltételekkel juthassanak forráshoz a gazdák. Eddig 17 ezer hektár erdő telepítésére érkezett pályázat és 3 ezer hektár fásítására – mondta az államtitkár.

Elhangzott, hogy a települési fásítási programra 500 millió forint áll rendelkezésre és 500 településen 12 ezer fasort ültetnek el. Az erdőkért felelős államtitkár meg is lepődött azon, hogy milyen hamar elfogytak a programban meghirdetett facsemeték.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arról beszélt, hogy a kormánynak fontos az alkalmazkodás a klímaváltozáshoz és ennek részét képezik a fásítási programok.

– A Klíma és természetvédelmi akcióterv egyik célkitűzése, hogy 27 százalékra sikerüljön növelni az erdővel borított területek arányát Magyarországon, ezért vállaltuk, hogy évente egymillió fát ültetünk, minden újszülött után legalább tízet –  mondta Szentkirályi Alexandra.

A sajtótájékoztató után a kerékpárút mellett ásott gödrökbe helyezték a facsemetéket. A munkából Rétvári Bence, Zambó Péter, Szentkirályi Alexandra és az iskolások is kivették a részüket.

(Forrás: MTI)

(Képek: Hídlap)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!