Átadták Esztergomban a Szent István-díjat

Idén Méry Gábor felvidéki könyvkiadóját tüntették ki Esztergomban a Szent István-díjjal. A szeptember 26-i átadóünnepségen Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondta: „A politikai akaratnak, az emberek és közösségeik tetteinek együttesen köszönhető, hogy "ismét a miénk a magyarság egységének tudata és öröme."

Idén Méry Gábor felvidéki könyvkiadóját tüntették ki Esztergomban a Szent István-díjjal. A szeptember 26-i átadóünnepségen Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondta: „A politikai akaratnak, az emberek és közösségeik tetteinek együttesen köszönhető, hogy “ismét a miénk a magyarság egységének tudata és öröme.”

Az MTI tudósítása szerint Varga Mihály kiemelte: “Az a törvény, melyet nemzeti összetartozásunkról a polgári, nemzeti kormány alkotott, a magyarok nagy többségének közös akaratát, közös érzését fejezi ki.”

Esztergom, 2020. szeptember 26. Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Szent István-díj ünnepélyes átadásán a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma koronatermében 2020. szeptember 26-án. Az ünnepségen Szent István-díjjal tüntették ki Méry Gábor felvidéki könyvkiadót, a Méry Ratio Kiadó alapítóját; Szent István-emlékéremmel ismerték el Balla András esztergomi fotómûvész több évtizedes mûvészeti és közéleti tevékenységét. Balla András az érmet egy késõbbi idõpontban veszi át. MTI/Kovács Attila

A szabadságért, függetlenségért és a magyarság összetartozásáért folytatott évszázados küzdelem után különösen erős jelentése van az összmagyarságért véghezvitt tettnek – jelentette ki a miniszter.

Jankovics Marcell, a díjat odaítélő alapítvány kuratóriumának elnöke “a nemzetet magához térítő” küldetésnek nevezte a Méry Ratio Kiadót alapító Méry Gábor kiadói munkásságát. Azt mondta, a kiadó kultúrtörténeti és művészeti kiadványaival pontos képet ad arról, ami a magyarsággal történt és történik.

Az ünnepségen Szent István-emlékérmmel ismerték el Balla András esztergomi fotóművész többévtizedes művészeti és közéleti tevékenységét. Balla András az érmet egy későbbi időpontban veszi át.

A 2020-ban tizennyolcadik alkalommal átadott Szent István-díjat jelképező szobor Melocco Miklós alkotása; a királyt ábrázolja, amint a keresztet mindkét kezével magasba emeli nemzete előtt. A díjazottakat minden évben közvélemény-kutatás és internetes szavazás után választja ki az alapítvány kuratóriuma.

Esztergom, 2020. szeptember 26. Bihari Antal, a díj alapítója, a kuratórium tagja (j2) átadja a Szent István-díjat Méry Gábor felvidéki könyvkiadónak, a Méry Ratio Kiadó alapítójának a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma koronatermében 2020. szeptember 26-án. Balról Varga Mihály pénzügyminiszter (b2) és Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendezõ, a Magyar Mûvészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke, a díjat odaítélõ alapítvány kuratóriumának elnöke. A 2020-ban tizennyolcadik alkalommal átadott Szent István-díjat jelképezõ szobor Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászmûvész alkotása; a királyt ábrázolja, amint a keresztet mindkét kezével magasba emeli nemzete elõtt. MTI/Kovács Attila

A Szent István-díj Alapítványt Bihari Antal, a Körzeti Televízió Esztergom vezetője 2001-ben hozta létre az összmagyarság kulturális életének segítésére, a kulturális örökség védelmére. A díjjal elsőként Orbán Viktor miniszterelnököt tüntették ki, de birtokosai között van Nemeskürty István író, Makovecz Imre építész, a könyvkiadó Püski házaspár, Tőkés László református lelkész és Kallós Zoltán néprazjkutató.

(Forrás: MTI)

(Képek: MTI/Kovács Attila)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!