Előd

Hídlap

Bemutatták a kismarosi Sváb Emlékezet Centrum épületét

A rendszerváltás után lassan találtak magukra a magyarországi németek, de Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzeti kapcsolatokért felelős államtitkára szerint az elmúlt három évtizedet is az igényességük jellemezte a munkában, az oktatásban, gyerekeik nevelésében.

Hirdetések

Az MTI tudósítása szerint Soltész Miklós a Sváb Emlékezet Centrum épületének átadásán arról beszélt, hogy a magyarországi németek éltek a kedvezményes mandátum lehetőségével, így ma már országgyűlési képviselőjük is van.

A politikus hozzátette, hogy ma már 65 köznevelési intézményt tartanak fenn az országban, és emellett sok intézményben anyanyelvi oktatás is folyik. Az államtitkár úgy fogalmazott: mindannak a fennmaradásáért, amit őseik ide hoztak Magyarországra, “csak a huszonnegyedik órában tudtunk tenni”, de a kultúrájuk, a nyelvük “vissza fog térni”, és fennmarad.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője, arról beszélt, hogy az emlékezetközpont az egész Dunakanyar svábjai számára kulturális központ lesz, ahol a történeti emlékek mellett a most élő sváb közösségek kulturális életét is meg lehet szervezni.

Kismaros, 2020. október 8. A kismarosi Sváb Emlékezet Centrum épülete a bemutató ünnepség napján, 2020. október 8-án. MTI/Máthé Zoltán

Hozzátette: Soltész Miklós államtitkár segítségével több mint 45 millió forintnyi állami támogatást sikerült elnyerniük a központ megvalósítására. A Sváb Emlékezet Centrum a magyar kormány támogatásával és a Kismarosi Falumúzeum Alapítvány által kidolgozott terv alapján valósult meg és a környékbeli sváb települések történeti anyagának ad helyet, valamint kulturális feladatokat is felvállal.

A nagyközönség előtt október 10-én délután nyitja meg kapuit – olvasható a Pest megyei település honlapján.

(Forrás: MTI)

(Kép: MTI/Máthé Zoltán)

Hirdetések