Turisztikai fogadópontot és kiállítóteret adtak át Süttőn

Átadták a Süttőhöz tartozó Alsóvadácson található, csendes környezetben megbújó turisztikai fogadópontot és kiállítóteret. A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. 17 millió forint saját forrásból, illetve az Agrárminisztérium 17 millió forintos támogatásából alakíttatta át az épületet.

Átadták a Süttőhöz tartozó Alsóvadácson található, csendes környezetben megbújó turisztikai fogadópontot és kiállítóteret. A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. 17 millió forint saját forrásból, illetve az Agrárminisztérium 17 millió forintos támogatásából alakíttatta át az épületet.

Az átadóünnepségen Szalay László, az erdőgazdaság vezérigazgatója köszöntötte a jelenlévőket, majd elmondta, hogy 1970-ben terméskőből és katonai barakk panelekből épített házat építettek át. A létesítmény fő szerkezeti elemeit meghagyták,  belső helyiségeket új elosztás szerint alakították ki. Az átépítés során finn gerendaház technológia alkalmaztak.

A látogatóközpontban 10 férőhelyet alakítottak ki, a természetközeli pihenés élményét három társalgó és egy nagy terasz biztosítja. A turisztikai létesítmény kiegészíti a 2019 őszén szintén erdőgazdasági beruházásból elkészült panzió kínálatát, mely 24 ember részére biztosít szállást. Zárásként köszönetet mondott a projekt résztvevőinek és mindazoknak, akik segítették a megvalósítást.

Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár azt mondta, az Agrárminisztérium örömmel támogatta ezt a beruházást és a jövőben is segíteni fogják a hasonló kezdeményezéseket.

Beszélt arról is, hogy az állami erdőgazdaságok évente több milliárd forintnyi turisztikai fejlesztést hajtanak végre. Jelenleg a társaságok kezelésében 85 kilátó, 121 szálláshely, 36 erdei iskola és 25 látogatóközpont van, amelyek egész évben várják az érdeklődőket.

– Az erdők természeti értékének fenntartása, klímavédelmi funkciójának megőrzése érdekében indította el az Agrárminisztérium a Településfásítási programot, melyben 12 ezer sorfát igényelhettek a 10 ezer főnél kisebb települések. Az ültetések mintegy 500 településen meg is kezdődtek – mondta a köszöntőjében az erdőkért felelős helyettes államtitkár.

Dr. Kancz Csaba megyei kormánymegbízott szerint a koronavírus járvány első hulláma alatt meglepően sokan látogatták az erdőket. Véleménye szerint fontos, hogy minél többen megismerjék a körülöttük lévő világot.

Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője kijelentette: ez a beruházás is azt szimbolizálja, hogy  a kormány a pandémiás időszakban is jelentős forrásokkal támogatja a munkahelyek megőrzését, a szolgáltatások, valamint a belföldi turizmus erősítését.

A köszöntők után Szentpéteri Sándor, Dr. Kancz Csaba, Dr. Völner Pál és Szalay László átvágta a nemzeti színű szalagot, közösen elültette az emlékfát…

…majd megtekintették az épületet.

Az agapé előtt Steindl Balázs pohárköszöntőt mondott, melyben hangsúlyozta, hogy a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon (TOP) keresztül mintegy 3 milliárd forintnyi turisztikai célú fejlesztést támogatott.

A megyei közgyűlés alelnöke végül sok vendéget kívánt, majd koccintottak a poharakkal.

(Forrás: MTI/Hídlap)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!