Előd

Hídlap

Horgászkonferenciát rendeztek Lábatlanon

A Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége (KEMHESZ) volt a házigazdája annak a konferenciának, melyet rendeztek meg a lábatlani Dunamente Ökoturisztikai Központban. Az összejövetelen a horgászokat érintő változások és a szabálysértések is szóba kerültek.

Hirdetések

A Duna mentén működő horgász szervezetek évente két alkalommal tartanak úgynevezett Duna-Menti Társszövetségi Tanácskozást. Ezeken a rendezvényeken többek között a horgásztársadalmat és az egyesületeket érintő kérdéseket vitatják meg.

A köszöntők után a vendéglátó KEMHESZ működésének bemutatója következett. Zoltai Dániel elnök elmondta: folyamatosan növekszik a horgászok létszáma, hazánkban már jóval több, mint 600 ezer ember rendelkezik érvényes horgászigazolvánnyal. Ez a pozitív tendencia jórészt az egyre pozitívabb törvényi háttérnek és a halászat szinte teljes megszüntetésének eredménye Egyébként ezek a változások új kihívások elé állítják a megyei szövetségeket.

A tanácskozáson Dr. Tóth Balázs hidroökológiai referens tartott előadást a Táti-szigetek élőhelyrekonstrukciós projektjéről, amelyet a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága valósított meg.

Balogh Attila halgazdálkodási szakértő a természetes vízi süllőszaporítás lehetőségeiről számolt be a konferencián, a későbbiekben pedig a különböző szabálysértések is előtérbe kerültek. Elhangzott, hogy volt olyan horgász, aki a Facebookra feltöltött fényképével bukott le, ugyanis a vödörben olyan halat tárolt, amit abban az időszakban feltétlenül vissza kellett volna engednie.

Zoltai Dániel úgy véli, hogy sokkal környezettudatosabbak a horgászok, odafigyelnek arra, hogy ne hagyjanak maguk után szemetet. Véleménye szerint eredményes az idei esztendő, hiszen mintegy 3000 jegyet adtak el fiatalkorú horgászoknak, megyeszerte pedig összesen 19 ezer állami jegyet értékesítettek. Ha a horgászvizsgát tett személyek számának tekintetében is jól állunk, mivel az élbolyban vagyunk.

Az elnök arra is kitért, hogy a MOHOSZ és az állam jó viszonyban van egymással, ennek eredményeként pedig a halőri autóktól kezdve az egyéb tárgyi segítségekig nagy eszközállományt biztosítanak számukra.

(Forrás és kép: KEMHESZ)

Hirdetések