Megújult óvodát és közösségi házat avattak Bajnán

Átadták október 16-án Bajnán a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében felújított Bajnai Napközi Otthonos Óvoda épületét, majd a Magyar Falu Program keretében renovált közösségi házban is átvágták a szalagot.

Átadták október 16-án Bajnán a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében felújított Bajnai Napközi Otthonos Óvoda épületét, majd a Magyar Falu Program keretében renovált közösségi házban is átvágták a szalagot.

Az óvoda bejárata előtt Pallagi Tibor polgármester köszöntötte a meghívottakat, köztük dr. Völner Pált, a térség országgyűlési képviselőjét, Popovics Györgyöt, a megyei közgyűlés elnökét, Mayer Zsoltot, a kivitelezést végző Mapex-Bau Kft. ügyvezető igazgatóját.

Pallagi Tibor elmondta, hogy az óvoda épülete a 80-as években a kor akkori igényeinek megfelelően épült, viszont a legjobbkor érkezett a TOP-os energetikai fejlesztés az intézményekbe (az óvodába, a községházába és a sportcsarnokba), ugyanis folyamatosan szembe kellett néznünk az elavult fűtési rendszerrel és a magas közüzemi számlákkal.

– Konzorciumi partnerünk a Komárom-Esztergom Megyei Területfejlesztési Kft., míg mentorunk, segítőnk a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat volt – mondta.

Az óvoda 62 millió forintos összegből újulhatott meg: szigetelték a tetőt, kicserélték a kazánt és a radiátorokat, továbbá napelemes rendszert is telepítettek. A polgármesteri hivatalra 4,1 millió forintot költöttek, ott szintén napelemeket szereltek fel, a sportcsarnokban pedig bruttó 20,7 millió forintból kazánt cseréltek, de új radiátorokat is felszereltek. Pallagi Tibor végül megköszönte dr. Völner Pál és Popovics György, továbbá a projekt résztvevőinek a segítségét.

Popovics György többek között arról beszélt, hogy szép összefogás példája ez a projekt és véleménye szerint mindhárom épületnél csökkenni fognak a fenntartási költségek. A három helyszínre 80 millió forint támogatást nyert el az önkormányzat, benne a kért plusztámogatással, valamint további segítséget adott a megyei önkormányzat a vállalkozásfejlesztési alapítványból, s a falu is hozzá tudott tenni a beruházáshoz 3 milliót.

„Sok szereplő működött együtt, köztük az országgyűlési képviselővel, hogy ezen a kis helyen megvalósulhassanak ugyanazok a célok, mint bármelyik városban. Nekünk alapvetően fontosak a magyar falvak, az itt élőknek joguk van ahhoz, hogy ugyanolyan intézményrendszer szolgálja ki őket, ami hasonlatos a városi intézményrendszerhez. Ehhez kerültünk most közelebb Bajnán” – zárta beszédét a megyei közgyűlés elnöke.

Dr. Völner Pál szerint a különböző fejlesztési programok kifejezik a kormány vidékfejlesztéssel kapcsolatos célkitűzéseit. Kijelentette, hogy a falvakban élőknek is biztosítani kell azokat az alapszolgáltatásokat, melyeket a városokban igénybe lehet venni. Elismerően beszélt a kormányablakbuszról, mely a következő időszakban az Esztergomi Járási Hivatal illetékességi területét járja majd.

A szalagátvágás után műsort adtak elő az óvodások, majd a vendégek megtekintették az épületet.

Ezután a közösségi házba mentek át a jelenlévők, hogy részt vegyenek egy újabb átadóünnepségen. A művelődési ház felújítására a Magyar Falu Program „A nemzeti és helyi identitástudat erősítése” című alprogramján keresztül pályázott az önkormányzat és végül 11,9 millió forint támogatást kaptak.

Pallagi Tibor ismertette: a beruházás során elvégezték a külső szigetelést és a külső párkányok beépítését, elbontottak egy belső válaszfalat is. Az önkormányzat rendezvényasztalokat és székeket is beszerzett.

Dr. Völner Pál az identitás kapcsán azt mondta: a mai világunkban különösen fontos a nemzeti önazonosságunk megőrzése és láthatjuk, hogy azon társadalmakban, ahol nem tartják a hagyományokat kellően fontosnak, ott megosztó, polarizáló, errodáló gondolatok kerülnek előtérbe.

A Magyar Falu Program kapcsán kitért arra is, hogy a következő évben még több forrás áll majd a kistelepülések rendelkezésére.

Steindl Balázs, a megyei közgyűlés alelnöke a megyei értéktár, a megyei identitás pályázat fontosságáról beszélt, melynek keretén belül kapcsolatot teremthetnek Komárom-Esztergom megye két oldalán élők között. Gratulált a fejlesztéshez és azt kívánta, hogy a járványhelyzet után töltsék meg minél több tartalommal az épületet.

A szalagátvágás után az óvodában és a közösségi házban is elismerést adtak át azoknak, akik valamilyen módon hozzájárultak a fejlesztésekhez. Utóbbi ünnepségen fuvolán közreműködött Kemenczky Leila, míg Kollár Anna Kányádi Sándor verset szavalt. Az átadót követően megnyitották Lovász Zoltán illusztrátor akvarell kiállítását.

(Forrás: Komárom-Esztergom Megye Önkormányzat/Hídlap)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!