Így emlékeztek térségünkben az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire

Dorogon mindössze koszorúzással, Táton és Nyergesújfalun viszont az emlékezés virágjainak elhelyezése mellett ünnepi beszédekkel és rövid műsorral emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire. Körkép a térségből.

Dorogon mindössze koszorúzással, Táton és Nyergesújfalun viszont az emlékezés virágjainak elhelyezése mellett ünnepi beszédekkel és rövid műsorral emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire. Körkép a térségből.

Október 23-án, 10 órakor kezdődött Dorogon a megemlékezés, a koronavírus járvány miatt idén nem volt műsor. A Hősök terén álló 56-os emlékműnél összegyűlt tömeg először elénekelte a Himnuszt, majd következett a koszorúzás.

Elsőként dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője hajtott fejet az emlékkőnél, majd az önkormányzat nevében dr. Tittmann János polgármester, valamint a két alpolgármester, Dankó Kristóf és Jászberényi Károly is koszorúzott. Őket követte több vállalat, civil szervezet képviselője és a Fidesz Dorogi Szervezete is.

Tát-Újtelepen 10:30-kor kezdődött el az ünnepség. Az Aldi üzlet és a benzinkút között található emlékműnél a hagyományokhoz híven a helyi iskolások szerepeltek. A nyolcadikosok verses-zenés előadással készültek, melyben felidézték az 1956-os eseményeket.

Ezután Romanek Etelka, a megyei közgyűlés alelnöke mondott beszédet. Kiemelte, hogy a szabadságharc híre 1956-ban hat nap alatt bejárta a világot és a bátor hősök nem is sejtették, hogy néhány nappal később tankok tapossák majd el szabadságvágyunkat.

A megemlékezés végén először Romanek Etelka és Turi Lajos polgármester helyezett el koszorút, majd a helyi önkormányzat, az egyházközség, az intézmények, valamint a civil szervezetek nevében is koszorúztak.

Nyergesújfalun az új köztemetőben tartották meg a megemlékezést. A helyszínen elhangzott, hogy október 23-a több mint egy fejezet a történelemkönyvben vagy egy piros betűs ünnep a naptárban.

A köszöntő és a Himnusz után Mihelik Magdolna polgármester asszony járult a mikrofon mögé: felsorolta, hogy kik vettek részt a helyi nemzeti tanács megalakításában, majd azt mondta, hogy „Az igazi forradalmak és háborúk embere, hőse tudatosan vállalta akár a halál kockázatát is. Nem magáért, hanem másokért és a hazájáért.”

Részletesen bemutatta, mi vezetett a forradalomig, majd arról beszélt, hogy mi történt 1956. október 23-án Budapesten. Az ünnepi gondolatok után a Magyarock Dalszínház énekeseire terelődött a figyelem.

Tar Gabriella a Zokog ez a föld című dalt, míg Mészáros Tamás az Őrizd a lángot! című szerzeményt adta elő.

Végül Mihelik Magdolna és a meghívott vendégek a forradalom hőseinek emlékműve előtt elhelyezett koszorúknál hajtottak fejet.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!