Bezárják a szórakozóhelyeket, éjfél és reggel öt óra között kijárási korlátozást vezetnek be

A járvány terjedésének lassítása és az emberek egészsége érdekében újabb intézkedéseket hozott a kormány, melyeket közösségi oldalán jelentett be Orbán Viktor. Magyarország miniszterelnöke arról beszélt, hogy bezárják a szórakozóhelyeket és éjszakai kijárási korlátozást vezetnek be.

A járvány terjedésének lassítása és az emberek egészsége érdekében újabb intézkedéseket hozott a kormány, melyeket közösségi oldalán jelentett be Orbán Viktor. Magyarország miniszterelnöke arról beszélt, hogy bezárják a szórakozóhelyeket és éjszakai kijárási korlátozást vezetnek be.

„A kormány mai ülésén áttekintette a járványügyi helyzetet Magyarországon és európai összefüggésben is. A járvány terjedése felgyorsult, Ausztriában már másfélszer annyi az egymillióra főre jutó fertőzött, mint Magyarországon. Nyugatabbra pedig még ennél is rosszabb a helyzet” – ismertette videóüzenetében Orbán Viktor.

A kormányfő megjegyezte: ez azért fontos, mert tapasztalataik szerint Magyarország 5-7 nap késéssel követi Ausztriát. Ha így lesz, akkor december közepére a kórházak elérhetik a teljesítőképességük határát.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a járvány most is az idősek, valamint a krónikus betegek életét veszélyezteti leginkább, a szüleink és nagyszüleink komoly veszéllyel néznek szembe.

„Eljött az ideje, hogy újabb lépéseket tegyünk, amikkel megvédhetjük a kórházak működőképességét és megvédhetjük az idősek életét is.” – mondta.

Véleménye szerint a politikai vitákat most félre kell tenni, hiszen gyors cselekvésre és időben meghozott intézkedésekre lesz szükség. Ha pedig a vírus terjedése gyors, akkor „nekünk is gyorsnak kell lenni.”

Ismertette, hogy a kormány döntése értelmében ma éjféltől újra bevezetik a rendkívüli jogrendet és arra kérik az országgyűlést, hogy ezt a rendkívüli helyzetet kilencven nappal hosszabbítsa meg.

Továbbá bejelentette, hogy a mai kormányülésen döntöttek arról is, hogy:

  • A rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban, színházakban csak minden harmadik széken lehet ülni és a maszk használata kivétel nélkül kötelező. Kitért arra is, hogy a hatóságok ellenőrizni fogják a rendezvényeket és ahol nem tartják be a szabályokat, az a helyet azonnal be fogják zárni. Megjegyezte: aki nem hord maszkot, nem tart távolságot, az nem csak saját, hanem mások életét is veszélyezteti.
  • Az Operatív Törzs szerint a szórakozóhelyeken a szabályok betartását egész egyszerűen lehetetlen kikényszeríteni, ezért javaslatukra úgy döntöttek, hogy bezárják a szórakozóhelyeket.
  • Éjfél és hajnali 5 óra között kijárási korlátozást léptetnek életbe, ez azt jelenti, hogy éjfélig mindenkinek haza kell érnie.
  • A tömegközlekedési eszközökön tapasztalt zsúfoltság mérséklése érdekében a reggeli és déli csúcsforgalomban sűrítik a járatokat.
  • Újra ingyenessé teszik a parkolást.

„Az orvosok bérét megemeljük, a védekezéshez szükséges eszközök a kórházak rendelkezésére állnak. Kórházi ágyak tekintetében Európában a harmadik, lélegeztetőgépek tekintetében világelsők vagyunk. Orvosaink és ápolóink továbbra is világszínvonalon végzik a munkájukat és mindent megtesznek, hogy meggyógyíthassák a betegeket” – jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint a végső megoldást a vakcina jelentheti, ami már látótávolságon belül van. A beszerzés kapcsán az Európai Unióval, Oroszországgal, Kínával és Izraellel is tárgyalnak.

„A helyzet komoly, de tavasszal egyszer már sikerült. Ha összefogunk és betartjuk a szabályokat, együtt újra sikerülni fog” – zárta gondolatát a kormányfő.

(Forrás és borítókép: Orbán Viktor Facebook oldala)

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Szóljon hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!