Stefánia

Hídlap

Fénykeresztet állíttottak Esztergomban

Út szélén megbújó „Fénykereszt 200 M” feliratú táblára, munkagépek nyomaira bukkantunk november 16-án hétfőn a Vaskapui útnál. Kisvártatva meg is találtuk a fehér-kékszínű feszületet, melyet a közelmúltban helyezhettek el a helyszínen.

Hirdetések

Hétfőn délután kirándultunk egyet a Vaskapu-hegy alatti parkolónál. Ezúttal nem a menedékházhoz, hanem a Nagy-Szémonhoz akartunk menni, de a kihelyezett tábla teljesen felkeltette az érdeklődésünket.

El is indultunk megkeresni az új látványosságot, amiről nem is sejtettük, hogy mi pontosan mi is lehet az.

Először a fák között „elbújtatott” régi feszülethez jutottunk el, de rögtön gondoltuk, hogy nem ezt a helyet jelöli a tábla, így tovább mentünk.

A Nagy-Szémonra vezető úton lánctalpas munkagépek nyomait fedeztük fel, így sejthettük, hogy immár jó irányba haladunk.

Aztán meg is pillantottuk a Fénykeresztet. Bíztunk abban, hogy netán egy ismertető tábla majd jelzi, hogy miért éppen ide helyezték el, de mindössze azt tudhattuk meg, hogy miért nevezik így a fehér-kék színű feszületet és mi célt szolgál.

A környezetét is valamelyest rendezték, virágokat is elültettek. Az arra járók a kihelyezett tájékoztató alapján megtudhatják, hogy a Fénykereszt eredete Franciaországig nyúlik vissza.

„1996. július 16-án, Kármel-hegyi Boldogasszony ünnepén az Úr Jézus Fernanda Navarro, Grenoble-ben lakó családanyának adott kinyilatkoztatása által indította el világszerte több ezer kereszt felállítását, általa pontosan megadott méretben (magassága: 7.38 m, egy vízszintes szár hossza: 1.23 m (2,46), mivel Krisztus keresztje a Golgota hegyén 738 m magasan állt. Az Úr Jézus „J N S R” = Je Ne Suis Rien Jén nem vagyok semmi!” nevet adja e kiválasztottjának.

Ezen keresztek által előre hirdetem dicsőséges eljövetelemet…” „. . . Szent Anyám tiszteletére kívánom, hogy a kereszt a fehér és kék színt hordja magán…” „Mondom nektek, hogy Szent Anyám minden ilyen kereszt alatt ott fog állni, ahogy a Golgotán megfeszített Fia keresztje alatt állt.” — „Minden kereszt áldás a Föld számára… Mindegyik a fündamentumáig az Ég által meg lesz áldva… Egyetlen kereszt helyét sem ember kereste ki, minden Istentől származik..“

„Minden hely, ahol a 7.38 m magas kereszt fel van állítva és a Dozulé-ban általam adott imát imádkozzák, minden katasztrófától megmenekül… Minden kereszt mint egy őrtorony őrködik felettetek. Mert az a város, amelyben e keresztemet felállítják, az ÉN oltalmam alatt áll. Imádkozzátok minden keresztem előtt naponta a dozulei imát abban a biztos tudatban, hogy ÉN ott vagyok. . .“ „Ha az imát szívvel mondjátok, akkor sok kegyelmet kaptok minden ilyen kereszt előtt… Imádkozzatok együtt… Minden imát megáldok, melyet hittel imádkoztok e kereszt lábánál…
Minden ima növeli a kereszt hatóerejét.”

Az Úr Jézus kérte, hogy a Föld minden országában álljon ilyen kereszt, és néhány éve ez meg is valósult. 2005-ben több mint 7000 állt már világszerte. Pl. Kanadában 800 ilyen fénykereszt van felállítva. Irakban 9, Svájcban 2003-ban 55 állt már.
Egy ukrajnai bíboros Kijev körül 4 fénykeresztet állítatott fel. Kolumbia minden püspöke kért egyet. Magyarországon 2002. november 1-én állították fel az elsőt Debrecenben. A másodikat Tolna megyében. Németkéren.
A máriaremetei fénykereszt tudtunkkal a harmadik. 2000. november 15-én II. János Pál pápa apostoli áldását adta mindazokra, akik e kereszteket felállítják.

Minden fénykeresztet úgy kell felállítani, hogy a két karja kelet — nyugat irányába mutasson.
Több jelentés érkezett a fénykeresztek közelében elhárult természeti katasztrófákról, mint tajfun, forgószél, stb.
2004. december 26-i szökőár után egy indiai pap, aki a templom mellett állítatott egy fénykeresztet, jelentette, hogy egy kb. 10 m magas árhullám közeledett a község felé, majd hirtelen megállt és visszahullott.”

Észrevettük, hogy a kereszten lámpák is vannak, így ha áramforrást visznek a kereszthez, akkor fel is kapcsolhatják azokat. Úgy véljük, hamarosan kisebb zarándokhellyé válhat a hely.

(Forrás: szeretetszolgalat.hu/Hídlap)

Hirdetések