Vilma

Hídlap

Ingatlanpiac: a második hullám sem okoz egyelőre drasztikus változást

Egy kis jó hír! Az ingatlanárak az előzetes előrejelzések ellenére mégsem dőltek be a vírus hatására, sőt az ingadozás a tavalyi évnél sokkal enyhébb volt. Azonban a lakásárak még mindig szárnyalnak a nagyvárosokban, mindamellett jövőre két rendelet is lehetséges csökkenést fog előidézni.

Hirdetések

Egyelőre a második hullám sem okoz drasztikus ingatlanár változást

Az esztergomi családi házak négyzetméter árának alakulását vizsgálva látható, hogy 2019-ben szinte egyenletesen, jelentéktelen ingadozással növekedtek az ingatlanárak. Akkor a legalacsonyabb négyzetméter ár 240 ezer Ft/nm volt, mégpedig év elején, januárban. Áprilisban és októberben volt egy kisebb csökkenés tapasztalható, de nem számottevő. A legmagasabb négyzetméter ár decemberben volt jelen az esztergomi ingatlanpiacon, amikor is 296 ezer forint volt átlagosan a családi házak négyzetmétere. A 2019-es árnövekedés tehát 56 ezer Ft/nm volt.

Az idei árakat vizsgálva látszik, hogy szinte azonos volt a családi házak négyzetméter ára januártól júliusig és augusztusban ugrott meg hirtelen, de nem olyan nagy mértékben. Azonban idén a legalacsonyabb, júniusi 294 ezer Ft/nm-es átlagár és a legmagasabb augusztusi 320 ezer Ft/nm átlagár között mindössze 24 ezer Ft/nm volt a különbség, ami kevesebb, mint a fele a tavalyi árváltozásnak.

Az árak ingadozásának tekintetében az összevetés alapján nem látszik, hogy a hirtelen betört vírus jelentős károkat okozott volna az ingatlanpiacon. A várakozások szerint a második hullám sem lesz észrevehető az ingatlanárakban. Ha az idei év utolsó pár hónapja a tavalyihoz hasonlóan alakul, akkor nagyon enyhe árnövekedés és stagnálás lesz várható.

Mennyiért vehetek egy 80 négyzetméteres lakást?

Összevetést készítettünk négy kiemelt Dunakanyar menti településen és megnéztük, vajon mennyiért tudnánk egy-egy településen lakást vásárolni.

A lakásárak igen különbözőek a négy városban. Visegrádon a legfrissebb adatok szerint 252 ezer Ft/nm-ért lehet lakást venni, ami azt jelenti, hogy egy 80 nm-es ingatlan esetében 20 millió forint körül kellene fizetnünk. Esztergomban már több mint dupláját érik az ekkora lakások, hiszen 42 millió forint alatt már nemigen tudunk találni. Szentendrén és Budapesten azonban még ennél is drágábbak a lakások! Előbbinél 53 millió forint körül, míg utóbbinál 66 millió forint körül árulják a 80 nm-es lakásokat.

Az újépítésű ingatlanok árának csökkenése várható jövő évtől

2021 januárjától életbe lép az 5%-os új lakásáfa rendelet, mely vonatkozik minden ingatlanépítési projektre, melyet jövő év elejétől 2022 decemberéig elkezdenek. Ez várhatóan  több százezres nagyságrendű spórolást jelent majd az építések során, ami az új lakáspiac fellendülését jelenti, és így az újépítésű lakások árának csökkenését is.

Emellett további illetékmentességi kedvezmény is jár azoknak a családoknak, akik a CSOK támogatás veszik igénybe.

(A cikk az Ingatlannet.hu statisztikái alapján készült.)

Hirdetések

  • Gyalogost gázoltak Dorogon

    Három baleset is történt december 4-én térségünkben: a Rutin nevű applikáció tájékoztatása szerint Esztergomban, a Deák Ferenc utcába, a 10-es főút nyergesújfalui szakaszára, illetve Dorogon, a Bányász köröndre is riasztották a rendőröket.

    Hídlap
  • Nyílászárók cseréjével verte át ügyfeleit

    Felfüggesztett börtönbüntetést kapott az a csaló, akivel szemben tizenegy rendbeli csalás bűntette miatt nyújtottak be vádiratot – közölte a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség. A vádlott több sértettet, köztük egy lábatlani személyt is megkárosított.

    Hídlap