Jó hír: megérkezett Budapestre az orosz oltóanyag mintája

Megérkezett az Oroszországban gyártott oltóanyag mintája Budapestre, a magyar szakemberek elkezdhetik a vakcina tanulmányozását, hogy a lehető legmegalapozottabb döntést hozzák az esetleges felhasználhatóság és engedélyezés ügyében - jelentette be közösségi oldalán Szijjártó Péter.

Megérkezett az Oroszországban gyártott oltóanyag mintája Budapestre, a magyar szakemberek elkezdhetik a vakcina tanulmányozását, hogy a lehető legmegalapozottabb döntést hozzák az esetleges felhasználhatóság és engedélyezés ügyében – jelentette be közösségi oldalán Szijjártó Péter.

Magyarország külgazdasági és külügyminisztere csütörtök délutáni videójában hangsúlyozta, hogy mára mindenki számára világossá vált, hogy a legjobb, legbiztosabb megoldást a világjárványban a vakcina, az oltóanyag adja.

– Ezért a kormány minden létező erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy a lehető legtöbb forrásból, a lehető legjobb és legbiztosabb minőségű, legjobb hatékonyságú és leggyorsabban elérhető vakcinát biztosítsuk a magyar emberek számára az életük és egészségük megvédése érdekében – tette hozzá.

A politikus elmondta: csütörtökön megérkezett Oroszországból az ott gyártott oltóanyag mintája.

– Magyarország az első olyan európai ország, amely ilyen oltóanyagmintát kap – mondta.

Szijjártó Péter ismertette: tíz adag érkezett az oltóanyag-mintából, ezeket nagyon különleges körülmények között szállították légi úton Magyarországra, folyamatosan -18 Celsius-fokon tartva – ismertette.

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: így szállítják a magyar hatósági laboratóriumba is a mintákat, ahol az elkövetkezendő időszakban a magyar szakembereknek lesz lehetőségük arra, hogy tanulmányozzák a vakcinát, és a lehető legmegalapozottabb döntést hozzák az “esetleges felhasználhatóság és esetleges engedélyezés” ügyében.

Közölte: ezek az átfogó elemző vizsgálatok akkor kezdődhetnek meg, amint megérkezik az orosz gyártótól az oltóanyag teljes dokumentációja.

– Ez is készül, és hamarosan itt lesz, és akkor a magyar szakemberek elkezdhetik az elemző munkát –  jelezte a külgazdasági és külügyminiszter.

(Forrás: koronavirus.gov.hu/Szijjártó Péter közösségi oldala)

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Szóljon hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!