Adománygyűjtéssel tették szebbé a karácsonyt a felvidéki tűzoltók

Párkányban, illetve a város harminc kilométeres körzetében élő rászoruló családok ünnepét varázsolták szebbé a helembai önkéntes tűzoltók, akik ipolyszalkai kollégáikkal karöltve rengeteg adományt gyűjtöttek a Párkányi Gyermek- és Családközpont számára.

Párkányban, illetve a város harminc kilométeres körzetében élő rászoruló családok ünnepét varázsolták szebbé a helembai önkéntes tűzoltók, akik ipolyszalkai kollégáikkal karöltve rengeteg adományt gyűjtöttek a Párkányi Gyermek- és Családközpont számára.

Adni mindig jó, de különösen akkor, ha olyan embereken segíthetünk, akik nálunk sokkal szerényebb körülmények között élnek. Nemrégiben bejárta az internetet a Helembai Önkéntes Tűzoltó Egyesület (Dobrovoľní Hasiči Chľaba), valamint Helemba Község Önkormányzatának közös jótékonysági kezdeményezése, melyről Faragó Frigyes tűzoltóval beszélgettünk.

Elmondása szerint feleségével azon tanakodtak, hogy milyen módon válhatnának meg négy éves gyermekük kinőtt, feleslegessé vált ruhaneműitől, illetve játékaitól. Mivel jó állapotban voltak, így nem akarták kidobni őket, de arra nem volt lehetőségük, hogy körbe kérdezzék, hogy kinek lenne szükségük rájuk.

– Gondoltunk arra is, hogy felajánljuk valakinek. Így jött képbe a gyermekotthon, mivel az intézmény szociális tevékenységet is végez, ugyanis Párkány és harminc kilométeres körzetében élő családoknak szoktak eljuttatni adományokat. Ez döntő érv volt amellett, hogy őket válasszuk – mondta.

Faragó Frigyes ezután beszélt barátaival, továbbá az önkéntes tűzoltó egyesület tagjaival is, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéséhez. Izrael Gergely helembai polgármesterrel is egyeztetett, majd meghirdették faluszinten az adománygyűjtést. Később egy másik felvidéki település, Ipolyszalka is bekapcsolódott az akcióba.

– Felhívott engem egy ipolyszalkai tűzoltó kollégám, hogy Czagala Szilvia, ipolyszalkai polgármester is érdeklődött a kezdeményezésről, majd jelezte, hogy örömmel csatlakoznának hozzánk. Így már közösen, egy közös célért gyűjtöttünk – tette hozzá.

rpt

Mint azt az Ipolyszalkai Önkéntes Tűzoltóságtól (Dobrovoľní Hasiči Salka) megtudtuk, hogy amint meglátták helembai kollégáik felhívását, azonnal úgy érezték, hogy csatlakozniuk kell hozzájuk. Saját településükön ők is gyűjtést szerveztek, az önkormányzat jóvoltából a hivatal egyik helyiségében tárolhatták az átadásig a felajánlásokat. Nagyrészt a faluból, de a környező településekről is kaptak adományokat.

Faragó Frigyes megjegyezte, az első három hétben még szerény mennyiségű adomány érkezett, majd ahogyan az ünnepek egyre közelebb kerültek, mintha „valami megszólalt” volna az emberekben és az utolsó napokban tetemes mennyiségű felajánlást kaptak. Elmondása szerint Helembáról a tűzoltóautó, egy ponyvás utánfutó, illetve egy személyautó is megtelt ruhákkal, játékokkal, sporteszközökkel és tartós élelmiszerekkel, amihez hasonló mennyiséggel járultak hozzá Ipolyszalkáról is.

– Rendkívül sikeres akciót tudhatunk magunk mögött. Jövőre szeretnénk bővíteni a kört, mert van még néhány önkéntes tűzoltó egyesület a környéken. Egyébként tavaszi gyűlésünkön szeretném megszavaztatni, hogy nyáron mindig legyen egy egyesület, mondjuk egy menhely, akinek segítünk, karácsonykor pedig gyermekes családokat támogatnánk – fogalmazott.

Figyelemre méltó, hogy a helembai és az ipolyszalkai tűzoltók egy napon, de egy-két óra eltéréssel keresték fel a párkányi intézményt és adták át adományaikat, hogy ezzel is csökkentsék a kockázatát a jelenleg fennálló fertőzési veszély lehetőségének.

(Forrás: ipolyszalkai és helembai önkéntes tűzoltók

(Képek: Ipolyszalkai és helembai önkéntes tűzoltók)

(Átadásról készült fotók: Párkányi Gyermek- és Családközpont)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!