Fábián, Sebestyén

Hídlap

Tevékenyek a graffitisek a szobi vasútvonalon

Az esztergomi vasútvonalon kevésbé jellemzőek a graffitizésből adódó rongálások, ott leginkább a belső oldalfalakat vagy az ülések háttámláját firkálják össze – tudtuk meg a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságától. Ezzel szemben a szobi vasútvonalon jóval több problémát okoznak az „utcaművészek”.

Hirdetések

Művészet vagy rongálás? Dekorációk vagy ronda falfirkák? Gyakran felmerülnek ezek a kérdések a graffitik kapcsán. A társadalom egyes csoportjai az előbbi, mások pedig utóbbi válaszlehetőséget preferálják. Egy biztos: vannak olyan helyek, ahol egyszerűen nincs létjogosultságuk a festékszórókkal készített alkotásoknak.

A vasúttársaság közleménye szerint 2020-ban sem kímélték a firkászok a vasúti szerelvényeket: a MÁV-START a járművek összesen tízezer négyzetméternél is nagyobb, külső és belső felületéről távolított el firkákat, ez pedig sok millió forintnyi költséget emésztett fel.

Az előző évekhez képest javuló tendencia tapasztalható, mert egyre kevesebbszer firkálják össze a vonatokat, kevesebbet kell lemosni, de még így is jócskán akad munkája a takarítóknak – derül ki a MÁV tájékoztatójából. November végéig országszerte összesen 1385 jármű belső felületeiről mintegy 7000 négyzetméternyi firkálást kellett letisztítani, melynek összköltsége 15 millió forintnál is több volt. Jó hír, hogy ez a tavalyihoz képest mintegy ötödével kevesebb.

A vonatok külseje is áldozatul esett az effajta rongálásoknak: az év eddigi részében 262 vasúti járművön majd’ 3500 négyzetméternyi külső felületet kellett megtisztítani miattuk, ennek költsége 5,6 millió forint volt. Ez a tíz évvel korábbinak csak egy kicsit több, mint az ötöde, de 2019-hez képest sajnos nem csökkent olyan számottevően, mint a belső felületek esetében.

A vasúttársaság a rongálásokat megelőzendő, a vasútőri jelenléten túl, egyre több járművön alkalmaz kamerákat, már a járműpark 12 százalékán van beépített kamerarendszer. Speciális anti-graffiti réteg is védi a járművek több mint ötödének külső felületeit, hogy az ilyen jellegű rongálásokat egy mosással, könnyedén meg lehessen szüntetni.

A MÁV kér mindenkit, hogy ha graffitizőket, rongálókat lát, haladéktalanul jelezze azt a vasút vagy a rendőrség munkatársainak, hogy a lehető leghamarabb tudjanak intézkedni. Magyarországon a hasonló rongálások a kár értékétől függően szabálysértésnek vagy bűncselekménynek minősülnek. A vasúttársaság minden esetben megteszi a szükséges intézkedéseket, idén eddig 189 feljelentést tett.

(Forrás: Máv Zrt. Kommunikációs Igazgatóság)

(Borítókép: Dunakanyar Életérzés Facebook oldal)

Hirdetések