Fábián, Sebestyén

Hídlap

Erre tartottak a Dunakanyar ingatlanpiaci árai 2020-ban

A 2019-es év még minden bizonnyal csak az árak emelkedéséről szólt a Dunakanyar környékén is – derül ki az Ingatlannet legújabb elemzéséből. Abban az esztendőben már sok szakértő az árak csökkenését prognosztizálta a 2020-as évre. Vajon igazuk volt?

Hirdetések

Azt mindenképpen beismerhetjük, hogy a 2020-as év számos új helyzetet tartogatott számunkra az élet minden területén, így nem volt ez máshogy az ingatlanpiacon sem. A világjárvány első hulláma hazánkban sem zajlott le következmények nélkül, hiszen márciust követően lelassult, majd szinte le is állt az élet. Az ingatlanpiac területén sokan a kiváró magatartást alkalmazták, így ott is visszaestek a tranzakciók. Ezt követően pedig csupán május végétől kezdett fokozatosan újraindulni az emberek élete. Közben jött a koronavírus-járvány második hulláma hazánkban, de az nem okozott drasztikus változást környékünk nagyvárosainak ingatlanpiacán.

Korábban már bemutattuk, hogyan alakult az idei év Esztergomban és Budapest környékén, most pedig a kisebb városokra fogunk fókuszálni a Dunakanyar területén. Elemzésünk alapjául az Ingatlannet.hu statisztikáit vettük, valamint fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a cikkben végig az áralku nélküli árak kerülnek bemutatásra.

Szob és Nagymaros

Az említett két város területén leginkább a csökkenésé volt a főszerep a 2020-as év második felében. Mindkét város tekintetében olcsóbban kínálták eladásra az év vége felé az ingatlanokat, mint a januári hónapban. Nagymaroson a tavalyi évet 279 ezer forintos négyzetméter árral kezdték a családi házak, ezután megfigyelhettünk egy kisebb árnövekedést, ami 2020 júniusáig tartott, ezután az árak mérséklődése volt jellemző. A júniusi hónapban átlagosan 315 ezer Ft/m2-es átlagáron kínálták a nagymarosi házakat. Majd novemberre ez az összeg egészen 223 ezer forintig csökkent négyzetméterenként.

Szob területén szintén hasonló tendencia volt megfigyelhető, ott az évet átlagosan 201 ezer Ft/m2-rel kezdték az eladó családi házak. Ez az összeg emelkedett, illetve stagnált egészen az ősz közepéig, így elérve októberben a 254 ezer forintot négyzetméterenként. Novemberben már itt is az árak mérséklődése volt jellemző, ennek köszönhetően a tulajdonosok átlagosan 223 ezer Ft/m2-ért szerettek volna megválni ingatlanjaiktól.

Verőce és Zebegény

Verőce területén nem lehet számottevő változásról beszámolni az elmúlt év során, leginkább a minimális mozgolódás és a stagnálás volt jellemző az átlagárakra. A családi házak kínálati ára végig 320 ezer és 370 ezer Ft/m2 között mozgott. Az év közepén volt egy kisebb emelkedés, de novemberre újra a januárra is jellemző – 342 ezer Ft/m2-es – átlagáron lehetett ingatlant vásárolni.

Zebegény valamivel mozgalmasabb évet tudhatott maga mögött, hiszen januárban még átlagosan 374 ezer Ft/m2-es áron kínálták az eladó családi házakat, majd egy kisebb emelkedés után egészen az augusztusi hónapig az árak csökkenése volt jellemző, ekkor 301 ezer forintos négyzetméterár körül kínálták eladásra a házakat. Szeptembertől azonban egy nagyobb áremelkedés jelent meg az ingatlanpiacon ami, novemberre egészen 477 ezer Ft/m2-ig tornázta az árakat.

Új lökést adhatnak az otthonteremtési támogatások az ingatlanpiacnak?

A 2020-as évben volt fent és lent is az ingatlanpiac, az októberi kormányzati bejelentések azonban okot adhatnak az optimizmusra a piaci szereplők tekintetében. A tervek szerint ugyanis az idei év január elsején érvénybe lépettlakásfelújítási támogatás, atetőtér-beépítésre igénybe vehetőCSOK, az 5 százalékos lakásáfa és az illetékmentesség. Ez akár egy újabb löketet is adhat a hazai ingatlanpiacnak.

(A cikk az Ingatlannet.hu elemzése alapján készült.)

Hirdetések