Albin

Hídlap

Állatvédelmi kerekasztal fórumot tartottak Esztergomban

Január 18-án, hétfőn a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara esztergomi irodája adott otthont állatvédelmi kerekasztal beszélgetésnek, melyen civil szervezetek képviselői mellett Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos is részt vett.

Hirdetések

A fórumon Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere köszöntötte a jelenlévőket, majd azt mondta, hogy számára öt pilléren nyugszik az állatvédelem ügye: a gazdátlan állatok sorsának megnyugtató rendezése, az ivartalanítás, a szaporítók elleni fellépés, a felelős állattartásra való nevelés mellett fontos azoknak a civileknek a támogatása, akik ezen a területen tevékenykednek.

„Esztergomban azt hiszem, hogy jó úton járunk, bár sajnos még nem mondhatjuk, hogy felszámoltuk a problémát. Városunkban működik egy gyepmesteri telep, mely 2 főt foglalkoztat és huszonhárom férőhelye van. A telep üzemeltetését önkormánytat nagyságrendileg éves szinten 10 millió forinttal támogatja.” – tette hozzá.

Ismertette, hogy 2020-ban 336 eb került be a telepre, amelyből 110-t sikerült visszajuttatni a gazdájához. A Bogáncs Állatmenhelyre is kitért, ahol tavaly 517 kutyát fogadtak be, melyből 492-nek sikerült gazdát találni, évente pedig 40-70 macska is megfordul náluk.

Hernádi Ádám arról is beszélt, hogy 2020. június 15-e óta az esztergomi önkormányzati hivatal kutyabarát munkahely lett. Elmondása szerint Esztergom összességében jól áll az állatvédelem ügyében és reméli, hogy a most megkezdett munkának egy szigorú szabályozás, fellépés és felelősebb magatartás lesz az eredménye.

Ovádi Péter miniszteri biztos ismertette, hogy Székesfehérvár, Zalaegerszeg és Győr után Esztergomba is ellátogatott, hogy felmérje a helyi viszonyokat. Méltatta a civil szervezeteket, hiszen ők alkotják az állatvédelem gerincét, rengeteg energiát és munkát fordítanak erre a tevékenységre.

Véleménye szerint a kerekasztal beszélgetések alkalmával olyan egyetértési pontokat keresnek, melyek a Nemzeti Állatvédelmi Programban kiemelt jelentőséggel bírhatnak. Hangsúlyozta, hogy fel kell hívni a figyelmet a felelős állattartásra és fel kell lépni a szaporítók ellen is, hiszen a kóbor állatok nagy része az illegális telepekről kerül ki.

Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy az állatvédelem kérdése nem most született probléma és hangsúlyozta, hogy ezt az ügyet adminisztratív, illetve hatósági eszközökkel nem lehet megoldani, szükség van a civil szervezetek segítségére is.

Említette, hogy Ovádi Péter miniszteri biztos úr nagy szerepet játszott abban, hogy a nyolc órakor életbe lépő kijárási tilalom ideje alatt is ki lehet menni az utcára kutyát sétáltatni. Elhangzott, hogy egy konzultációt is terveztek állatvédelem témájában, de a járványhelyzet felülírta az elképzelésüket. A parlamenti államtitkár végül azt mondta, hogy ott kell lennie az emberek tudatában ennek a problémának a megoldása.

A szakmai fórumon részt vett többek között Schottner Norbert jegyző, Debreczeni István esztergomi rendőrkapitány és Horváth Szeder Gábor, a járási hivatal vezetője is.

Hirdetések
  • Bizonytalan ideig nem lehet sátorhelyet foglalni a Pilismaróti-öbölben

    Nemrégiben közleményt adott ki a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége (FŐHESZ) a pilismaróti sátorhely foglalással kapcsolatban, melyben hangsúlyozzák, hogy a vírushelyzet miatt elrendelt kijárási tilalomra való tekintettel bizonytalan ideig felfüggesztik a szolgáltatást.

    Hídlap
  • Egy pontot hozott el Békéscsabáról a Dorog

    1-1-es döntetlennel zárult Merkantil Bank Liga 26. fordulójában lejátszott Békéscsaba 1912 Előre SE – Dorogi FC találkozó. A hazaiak számára az ex-dorogi Kitl Miklós szerezte meg a vezetést, a dorogi Dlusztus András pedig a 90. percben egyenlített ki.

    Hídlap