Albin

Hídlap

Ma van a magyarországi németek elűzetésének hetvenötödik évfordulója

Hetvenöt esztendővel ezelőtt, 1946. január 16-án indult el a Budaörsről az első szerelvény, melyen az első kitelepítettek elhagyták az országot. A magyarországi svábok elűzetéséről térségünk két országgyűlési képviselője, Rétvári Bence és dr. Völner Pál is megemlékezett a közösségi oldalán.

Hirdetések

A magyar Országgyűlés döntése értelmében 2013 óta január 19-e a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapja, amely hivatalos állami megemlékezésnek számít.

Az évforduló alkalmából Orbán Viktor miniszterelnök és Ritter Imre, a magyarországi németek országgyűlési képviselője megkoszorúzta a budaörsi vasútállomásnál található magyarországi németek elhurcolásának emléktábláját. Térségünket is érintette ez a szomorú esemény: voltak olyan települések, ahol megúszták a kitelepítést, másutt szinte a teljes németséget elűzték.

A kitelepítések kapcsán Rétvári Bence a közvetkező sorokat írta ki közösségi oldalára:

„75 éve írta alá Nagy Imre kommunista belügyminiszter a mintegy 185 ezer német nemzetiségű magyar állampolgár vagyonelkobzását és kitelepítését szabályozó rendeletet.

Ma fejet hajtunk az áldozatok emléke előtt!

Soha többé kommunizmust, soha többé kommunistát”

Esztergom és térségének országgyűlési képviselője, dr. Völner Pál ezekkel a gondolatokkal emlékezett:

Magyarországon a legutóbbi felmérések szerint 179 ezren vallották magukat német nemzetiségűnek. A statisztikák szerint 4,2 százalékuk, azaz 7,5 ezer ember a megyénkben él.

1946-tól kezdődően mintegy 220 ezer német nemzetiségű honfitársunkat telepítettek ki az országból. Állampolgárságuktól, ingatlanjaiktól és ingóságaik java részétől is megfosztották őket.

Alkotmányos és erkölcsi kötelességünk megvédeni a nemzeti kisebbségeket és ápolni a közös örökségünket.

Ahogyan a Nemzeti hivallásban áll:

“Ígérjük, hogy megőrizzük az elmúlt évszázad viharaiban részekre szakadt nemzetünk szellemi és lelki egységét. Kinyilvánítjuk, hogy a velünk élő nemzetiségek a magyar politikai közösség részei és államalkotó tényezők.

Vállaljuk, hogy örökségünket, egyedülálló nyelvünket, a magyar kultúrát, a magyarországi nemzetiségek nyelvét és kultúráját, a Kárpát-medence természet adta és ember alkotta értékeit ápoljuk és megóvjuk.”

(Forrás: dr. Völner Pál és Rétvári Bence közösségi oldala/MTI)

(Kép: dr. Völner Pál közösségi oldala)

Hirdetések