Lerakódott korom és kátrány égett egy szobi családi ház kéményében

Lerakódott korom és kátrány égett, izzott január 19-én, kedden délután Szobon, az Arany János utcában, egy családi ház vegyes tüzelésű tüzelőberendezés kéményében – közölte a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Lerakódott korom és kátrány égett, izzott január 19-én, kedden délután Szobon, az Arany János utcában, egy családi ház vegyes tüzelésű tüzelőberendezés kéményében – közölte a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Csámpai Attila tűzoltó százados, megyei szóvivő tájékoztatása szerint a tűzoltók kiérkezésekor a kéményből szikrák csaptak ki, melyek veszélyeztették a ház tetőszerkezetét. A nagymarosi önkéntes, a vámosmikolai önkormányzati és a váci hivatásos tűzoltók az éghető anyagot a fűtőberendezésből eltávolították, majd átvizsgálták a kéményt és a ház tetőszerkezetét.

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól megtudtuk azt is, hogy a kéménytüzek a legtöbb esetben megelőzhetők:

A hideg idő beköszöntével folyamatosan, szinte megállás nélkül üzemelnek a különböző tüzelő-fűtő berendezések, a folyamatos működtetés mellett nagy igénybevételnek vannak kitéve. A fűtési időszak alatt gyakran alakulnak ki kéménytüzek, ebből adódóan sokszor az épület tetőszerkezetére is átterjednek a lángok.

A kéménytüzek két típusa van, az egyik a koromégés, a másik a kátrányégés. A kéménytüzek esetében a koromtűz a leggyakoribb. A szilárd tüzeléssel fűtők esetében az intenzív fűtés, az alacsony külső hőmérséklet miatt a kéményben meg növekedett huzathatás több esetben, a kéményben lerakodott korom meggyulladását eredményezheti.

Kátrányégésről akkor beszélünk, ha a porkorom, és a kén keveredik a kicsapódó vízpárával, majd meggyullad. Ez egy meglehetősen veszélyes folyamat, mivel magas az égő anyag égési hőmérséklete, akár 800-1.300 0C-ot is elérheti, az égés pedig 1-15 órán át tarthat, attól függően, hogy a lerakódott anyag milyen mennyiségű.

A kéménytüzek az alapvető szabályok betartásával megelőzhetők:

  • Rendszeresen ki kell tisztítani a kéményt és tüzelő berendezést!
  • Házilagosan kémény kiégetést nem szabad végezni!
  • Nem szabad eltüzelni műanyagot, festett és rétegelt nedves fát, lemezt, falemezt, vasúti talpfát, szemetet, hulladékot, fáradt olajt! Ezek a környezetet is szennyezik.
  • Laza, rosszul záródó kéményajtók, tömítetlen kazántagok, rosszul szigetelt égéstermék elvezető csövek csökkentik a hatásfokot, ráadásul ezek tűzveszélyesek!
  • A kéményt és tüzelőberendezést rendszeresen ellenőriztetni kell szakemberrel!
  • Csak engedélyezett begyújtó anyagot szabad használni a tüzeléshez.
  • Szél esetén vagy alacsony külső hőmérsékletnél a kémények huzata erősen megnőhet, egy megfelelően beépített és működő huzatszabályzó sokat segíthet.

A falazott kémények tüzei mellett egyre gyakoribb a szerelt kémények okozta tűzesetek is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb esetben kivitelezési hibák, hiányosságok (nem megfelelő hőszigetelés, burkolatok nem megfelelő kialakítása, szerelt kémények rögzítési hibái) okoznak tüzeket. A rejtett, épületszerkezetekkel burkolt hibákat nem lehet kiszűrni, a hiba néha évtizedekig lappang. Ebben az esetben is nagyon fontos rendszeres karbantartás és szakemberrel való átvizsgálás. 

(Fotók: Vámosmikola ÖTP)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!