Mária utca és a Buzánszky Jenő Stadion is megújulhat idén Dorogon

Január 26-án újabb résszel jelentkezett a Dorogi Magazin, melyben dr. Tittmann János polgármester az idei évi költségvetésről és három fontos beruházásról, a tekepálya építéséről, a Mária utca, illetve a Buzánszky Jenő Stadion felújításáról is beszélt.

Január 26-án újabb résszel jelentkezett a Dorogi Magazin, melyben dr. Tittmann János polgármester az idei évi költségvetésről és három fontos beruházásról, a tekepálya építéséről, a Mária utca, illetve a Buzánszky Jenő Stadion felújításáról is beszélt.

Dr. Tittmann János elsőként azt mondta: reméli, hogy egészségben megélhető, örömteli év lesz az előttünk álló esztendő. Ezután rátért a 2021-es költségvetésre és a vírushelyzet miatti megszorításokról is tájékoztatta a dorogiakat. Véleménye szerint fontos a járvánnyal szembeni óvatosság, az előírások szigorú betartása és az oltásra való jelentkezés is, ezek pedig szükségesek ahhoz, hogy meg tudják valósítani az idei évi terveket.

Kiemelte, hogy az adóelvonások kompenzálása érdekében a bevételi oldalon új normatíva jelent meg a költségvetésben, mivel korábban a központi állami támogatással nem rendelkező önkormányzati feladatokhoz normatívát, pénzügyi segítséget kapnak, melynek összege mintegy 340 millió forint. A szolidaritási elvonás összege mintegy 274 millió forint: ha összehasonlítjuk a normatíva emelést és az utóbbi összeget, akkor idén mintegy 66,6 millió forintos költségvetési támogatásról beszélhetünk.

Dr. Tittmann János hangsúlyozta, hogy a kompenzáció iránti kérelmet 2021. február 25-éig kell benyújtaniuk, a jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint pedig a huszonötezer lakos alatti települések (ebbe a kategóriába tartozik a 11 ezer lakosú Dorog is), százszázalékos kompenzációra számíthatnak.

Megjegyezte, hogy az intézmények működését biztosítani tudják és több fejlesztés is megvalósulhat idén. Kialakítják a művelődési ház alagsorában egykor működő mozi helyére tervezett tekepályát és a Mária utca is megújulhat.

A polgármester említette a Buzánszky Jenő Stadion felújítását is: a közbeszerzési pályázat lezárult és örmmel jelentette be, hogy olyan pályázatok érkeztek be, melyek alkalmazkodtak a pénzügyi kerethez. Ha a projekt bürökratikus útját lebonyolítják, úgy megkezdődhet a kivitelezés.

Végül dr. Tittmann János az összegzésében hangsúlyozta, hogy az idei költségvetés 230 millió forintos tartalékot fog tartalmazni, amelyhez az év második felében hozzákerülhet az iparűzési adóelvonást kompenzáló költségvetési támogatás és így összesen 400 millió forintos tartalékot képezhetnek. Egyébként ez az összeg a 2022-es év városüzemeltetési és fejlesztési alapot fogja szolgálni.

(Forrás: Dorogi Magazin)

(Borítókép: Google Maps)


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!