Százhúszmillió forinttal támogatják a kismarosi ciszterci nővérek gyümölcsfeldolgozó üzemét

A kormány százhúszmillió forinttal támogatta a kismarosi ciszterci nővérek gyümölcsmanufaktúrájának fejlesztését - jelentette be Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Rétvári Bence, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője csütörtökön, sajtótájékoztatón.

A kormány százhúszmillió forinttal támogatta a kismarosi ciszterci nővérek gyümölcsmanufaktúrájának fejlesztését – jelentette be Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Rétvári Bence, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője csütörtökön, sajtótájékoztatón.

Az MTI tájékoztatása szerint Soltész Miklós, a Pest megyei településen, a gyümölcsmanufaktúrában tartott tájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a nővérek kismarosi beruházásait, köztük a manufaktúrát 2017-ben 220 millió forinttal támogatta a kormány, tavaly év végén pedig újabb támogatásról döntöttek.

„A második ütemben 120 millió forinttal segítik azt a tevékenységet, amelyet a kismarosi nővérek helyben és a Dunakanyarban kifejtenek” – mondta az államtitkár, majd hangsúlyozta, hogy a szerzetesrendek jelen vannak a hitéletben, de a közösség életében is, ahol több feladatot vállalnak, és munkájukkal is szolgálják a térséget.

Rétvári Bence, Dunakanyar térségének országgyűlési képviselője azt mondta: a ciszterci rendnél alapítása óta nagy hagyománya van a mezőgazdaságnak és a korszerű agrártechnológia alkalmazásának.

„Ez jelenik meg a gyümölcsfeldolgozó esetében” – tette hozzá -, amely teljes mértékben illeszkedik a ciszterciek 900 éves tradícióihoz, és ezt a sok száz éves hagyományt folytathatják most a kismarosi nővérek a legmodernebb eszközökkel.

„Az újjászületett gyümölcsmanufaktúra ugyanakkor nemcsak egyházi üzem, hanem gazdaság- és vidékfejlesztési terv része is, hiszen sok tucat termelőnek nyújt termékeikhez feldolgozási lehetőséget. Az itt élők generációkon keresztül bogyós gyümölcsök termesztéséből éltek, a rendszerváltást követően azonban nem volt felvásárló, feldolgozó üzem” – mondta a képviselő.

Rétvári Bence jelezte: a korábbi években valóban elsősorban kézműves módon készültek a “monostori ízek”, kisebb mennyiségben, az új beruházás technológiájának köszönhetően azonban már jelentősebb mennyiséget tudnak előállítani.

„Az új manufaktúra lehetővé teszi, hogy a környék szinte minden termelőjének áruját fel tudják dolgozni, és jó minőségű alapanyagból jó minőségű élelmiszer, lekvárok, szörpök készüljenek” – hangsúlyozta.

Horváth Olga, a kismarosi ciszterci monostor apátnője elmondta, hogy a magas színvonalú, magyar gyártmányú gyümölcsfeldolgozó gépekkel kiváltható több munkaművelet. Hangsúlyozta azt is, hogy mára hangsúlyosabbá vált az egészségtudatos vásárlás, és az üzem ennek az igénynek eleget tud tenni: magas gyümölcstartalmú termékeik mesterséges adalékanyagot, tartósítószert nem tartalmaznak.

Úgy fogalmazott: “Nemcsak finomat adunk, hanem egészségeset is.”

A 400 négyzetméteres üzemhez 300 négyzetméteres raktár tartozik, a tervek szerint az új üzemben a gyümölcsszezon kezdetén indul el a munka, mintegy 15 tonna gyümölcsöt dolgoznak majd fel, de a kapacitás a jövőben bővül.

(Forrás: MTI)

(Képek: MTI/Kovács Tamás)

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Szóljon hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!