Lujza

Hídlap

Idén is folytatja a vonatok felújítását a MÁV-START

A korábbi években megkezdett járműkorszerűsítési program eredményeként, 2020-ban a vasúttársaság több száz személykocsija, motorvonata és mozdonya újult meg, a munka pedig idén is folytatódik. A MÁV-START kiemelt célja az üzemeltetett vasúti járművek szolgáltatási színvonalának növelése.

Hirdetések

A vasúttársaság tájékoztatása szerint a MÁV-START összesen 340 CAF, DVJ, DWA, halberstadti személykocsija és Uzsgyi motorvonata újult meg, amik közül 73 komfortjavításon is átesett, ezen felül 22 mozdonyfelújítás is megtörtént. Ezek mellett a Talent motorvonatokból 5 felújítása, míg 9 FLIRT motorvonat egységesítése is elkészült. Idén is folytatódik a munka, a tervek szerint 376 személykocsi újul meg, a mozdonyok közül pedig 17 különböző mértékű felújításon esik át.

2013 óta a MÁV-START mintegy 2100 üzemben lévő járműjének közel fele újult vagy újul meg. A különböző szintű felújításokon átesett mozdonyok motorikus átvizsgálása, a cserére szoruló alkatrészek pótlása, a külső felületi javítások és újrafestésük teljesen megtörténik.

A sajtóközlemény kapcsán megkerestük a vasúttársaságot, hogy megtudjuk, térségünk hogyan érintett a projektben. Válaszul közölték, hogy felújított jármávekkel a szobi vonalon járó, a MÁV-START által kiállított EuroCity vonatokon lehet találkozni. Arról is tájékoztattak bennünket, hogy minden személykocsi sorozatnak meg van határozva a karbantartási ciklusrendje,  mely tartalmazza a karbantartások időrendjét és az egyes karbantartási munkák műszaki tartalmát.

A fővizsga ciklusidők jellemzően 4 és 6 év hosszúak. Időközi karbantartásokat is kell végezni a járműveken, az egyes karbantartási munkák az előírásokban rögzített műszaki tartalmak szerint történnek. A FLIRT motorvonatok legrövidebb karbantartási ciklusidejű szervizelése 14 naponta esedékes.

Az esztergomi vonalon közlekedő Flirt típusú motorvonatok karbantartását a MÁV-START saját hatáskörben végzi az istvántelki műhelyben. A motorvonatokon jelenleg alapvetően karbantartási munkákat végeznek; nagyobb mértékű javítások esedékesek, melyek a forgóvázak felújítására vonatkoznak a következő időszakban.

A sajtóközleményben azt írták, hogy a következő években számos különböző vasúti jármű beszerzése történik meg. A megrendelt 40 KISS emeletes motorvonatból jelenleg 9 közlekedik, 5 a váci és 4 a ceglédi vonalon. 2022 végéig a megrendelt járművek mindegyike forgalomba állhat, így a főváros elővárosi forgalmát szinte teljes mértékben modern motorvonatok szolgálják majd ki. Egyébként pozitívak a visszajelzések az új szerelvényekkel kapcsolatban, az utasok hamar megkedvelték a KISS motorvonatokat.

A MÁV-START tájékoztatása szerint folyamatban van 115 mozdony, 50 hibrid motorvonat és 54 új HÉV szerelvény beszerzése, eredményes eljárások esetén a nyertes ajánlattevőkkel a szerződések nyáron megszülethetnek.  A beszerzések hozzájárulnak, hogy a jövő közlekedése biztonságosabb, zöldebb és fenntarthatóbb legyen. Az első ütemben érkező járművekből egy sem teljesít majd szolgálatot térségünkben, a jövőben viszont bármi előfordulhat.

(Forrás: MÁV-START/Hídlap)

(Képek: MÁV-START)

Hirdetések