Lecsaptak a Szemétirtók: most a 117-es út mentén gyűjtötték össze a hulladékot

Az esztergomi önkormányzat közreműködésével valósította meg március 7-i hulladékgyűjtő akcióját a BEBTE Szemétirtók csapata. Az önkéntesek ezúttal a 117-es út két oldalán található vízelvezető árkokat tisztították meg az oda nem illő tárgyaktól.

A sárga mellényesek – a résztvevők többsége megkülönböztető mellényt vett fel – az esztergom-kertvárosi szemétlerakóval szembeni parkolónál gyülekeztek. Lieber Tamás, a BEBTE elnöke, az akció vezetője mondta el nekik, hogy mi lesz az aznapi feladat, majd útnak is indultak.

A jelenlévők előbb a barlang felőli, majd a Palatinus-tó felőli oldalon járták végig az árkot, illetve az útpadkát. Lieber Tamás őszintén számolt be a Szemétirtók csoportban a tapasztalatairól: azt írta, hogy „sajnos ennek az útszakasznak nem volt olyan métere, ahol ne lett volna valamilyen hulladék.”

Vagyis ez azt jelenti, hogy a parkoló és a benzinkút közötti szakaszon töménytelen mennyiségben fordultak elő műanyag flakonok, illetve italos dobozok. Közismert, hogy a magyar ember a pálinkára esküszik: ennek némiképp ellent mond, hogy a gazban és az ősszel lehullott falevelek között jónéhány vodkás üveg is hevert. Aztán amellett se menjünk le, hogy az útpadkát gyakorlatilag megszámlálhatatlanul sok cigarettacsikk borította.

Az akció vezetője szerint az ott talált hulladék kilencven százalékát közlekedő járművekből dobták ki, a maradékot pedig zsákba csomagolva tették ki a szabadba. Megfigyelték azt is, hogy ott volt a legtöbb szemét, ahol a kocsik hosszabb ideig várakoznak. Azt is tudják, hogy ez országos probléma, a főútak melletti árkok szinte mindenhol így néznek ki – arról pedig ne is beszéljünk, hogy mit érdemelnének azok, akik a Pilist átszelő 1111-es út mentén dobják ki a szemetüket.

(Forrás: Szemétirtók/Hídlap)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!