Széchenyi-díjjal tüntették ki dr. Prokopp Máriát

Március 15-én hirdették ki, hogy idén kik részesülnek Kossuth-, illetve Széchenyi díjban. Áder János köztársasági elnök utóbbi elismerést adományozta dr. Prokopp Mária művészettörténésznek, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritája részére.

Dr. Prokopp Mária művészettörténész 1939. március 25-én született Budapesten. 1962-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) művészettörténet-történelem szakán szerzett diplomát. 1976-ban szerzett kandidátusi fokozatot az itáliai trecento festészet közép-európai falfestészetre gyakorolt hatásáról írt disszertációjával. 1995-ben habilitált az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.

1962-től 1968-ig az esztergomi Balassa Bálint Múzeumban és az Esztergomi Vármúzeumban dolgozott. 1969-től az ELTE BTK Művészettörténeti tanszék tudományos munkatársa, majd főmunkatársa, 1993-2001 között docense, 2001-től egyetemi tanára volt, jelenleg az egyetem professor emeritája.

Oktatói és kutatói tevékenységének területe a 13-15. századi itáliai, magyar és közép-európai képzőművészet. Könyvei jelentek meg Giottóról, Sassettáról, Lorenzettiről és más itáliai mesterekről, valamint a magyarországi késő gótika művészetéről. Az MTA Művészettörténeti Bizottságának tagja, a Művészettörténeti Értesítő szerkesztőbizottsági tagja, a Péter András Alapítvány és a Szent István-díj Alapítvány elnöke.

2019-ben megkapta a Magyar Érdemrend középkeresztjét, 2020-ban A Magyar Kultúra Lovagja címet. 2020-ban Perpetuum mobile címmel jelent meg az életpályáját bemutató könyv.

2021. március 15-én Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályafutása során az egyetemes és a magyar művészettörténet területén folytatott kiemelkedő színvonalú munkája, mély hivatástudatát megfellebbezhetetlen szakmai tudással ötvöző, könyvek, publikációk és ismeretterjesztő előadások sorát felvonultató életműve elismeréseként pedig Széchenyi-díjban részesült.

Gratulálunk!

(Forrás: Magyar Közlöny/MTI)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!