Orbán Viktor: semmilyen nyitás nem engedhető meg

„Egyelőre semmilyen nyitás nem engedhető meg, de komoly esély van arra, hogy Magyarországon a legtöbb - vagy akár minden - uniós országot megelőzően válik szabaddá az élet, és szabad nyarunk lesz” - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában március 26-án pénteken.

Orbán Viktor azt is közölte: reális esély van arra, hogy április 19-én újraindulnak az óvodák, iskolák, középiskolák. A miniszterelnök szerint mivel a boltok előtt sorok alakulhatnak ki, megfontolják azt is, hogy tovább legyenek nyitva az üzletek, illetve hogy kitolják a kijárási korlátozás kezdetét.

A miniszterelnök az interjúban kifejtette: nem az a kérdés, mikor érjük el a harmadik hullám csúcsát, hanem az, hogy milyen gyorsan kezdünk el indulni lefelé, és ezt senki nem tudja megmondani. Március 25-én, csütörtökön 275 ember halt meg, jelenleg 11 823-an vannak kórházban, lélegeztetőgépen pedig 1480 ember van. Orbán Viktor megjegyezte, hogy még 10 343 szabad ágy és 1693 lélegeztetőgép áll rendelkezésükre.

Elhangzott, hogy 500 önkéntes jelentkezett eddig és 1200 orvostanhallgató is dolgozik a védekezésben.

„Egyelőre nem kellett bevonni az ingázókat, akik különösen a nyugati határszélen dolgoznak” – fűzte hozzá.

Orbán Viktor hangsúlyozta: nehéz időszak ez, a járvány legnehezebb heteit éljük. A harmadik hullám azért van, mert a brit mutáns meghatározóvá vált, és ez háromszor több embert képes megfertőzni. Arra kérte a fiatalokat, hogy tartsák be a szabályokat, nemcsak a szüleik és nagyszüleik, hanem maguk miatt is.

„Magyarország képes lenne többet oltani, de nincs elég vakcina. A csütörtök este véget ért EU-csúcson az volt látható, hogy amelyik ország nem intézkedett időben, hogy keleti vakcinája is legyen, és csak a Brüsszel által rendelt oltóanyagra támaszkodik, “nagyon mögöttünk van” – mondta.

Úgy látja, április-májusban tudnak a legtöbbet oltani. Orbán Viktor szerint rossz döntés volt, hogy a vakcinák beszerzését a nyugati gyógyszergyárakból az uniós miniszterelnökök átengedték Brüsszelnek.

„Azt kellett volna mondani, hogy minden ország maga intézze a tárgyalást, de azt hitték, együtt inkább sikerülni fog” – idézte fel, majd hozzátette: Brüsszel inkább a beszerzési árra összpontosított, pedig az az élethez képest másodlagos.

A kormányfő a műsorban emlékeztetett: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter novemberben szólt, hogy baj lesz, ezért tárgyalni kezdtek Oroszországgal és Kínával.

„Akik csak most kezdik el a tárgyalásokat, azoknak be kell állniuk abba a sorba, amelyben Magyarország már jó helyen, elöl van” – magyarázta.

A miniszterelnök közölte, hogy 400 ezer vakcina van, amellyel oltanak, 1,8 millió embert oltottak már be, 594 ezren pedig már a második adagot is megkapták.

„250 ezer orosz vakcina van a raktárakban, ezek feloldásra várnak, továbbá 517 ezer adag azért van raktárban, mert a második oltásra van eltéve” – mondta.

Arról is beszélt, hogy a boltok nyitvatartását illetően átállhatnak a négyzetméteralapú szabályozásra, tíz négyezetméterenként egy ember tartózkodhatna a helyiségben, de erről még tárgyalnak. Kijelentette: ragaszkodik ahhoz, hogy amíg a 65 év feletti regisztráltakat be nem oltják, semmilyen újraindításról nem lehet beszélni.

„E csoport 71 százalékát már beoltották, és jól haladnak” – fűzte hozzá.

A miniszterelnök kitért rá: a várandósokat szabad oltani Pfizer- vagy Moderna-vakcinával, ezért azt kérte, hogy regisztráljanak ők is. Az iskolákról elmondta: az ott dolgozókat be kell oltani az újranyitáshoz. 102 ezer regisztrált iskolai dolgozó van, közülük 20 ezret már beoltottak, mert sor került rájuk.

„A többieket is be kell oltani, mielőtt megnyitják az intézményeket, erre április 10-éig kerülhet sor, majd 19-én újraindulhatnak az óvodák, iskolák, középiskolák” – magyarázta.

Orbán Viktor kiemelte: a magyar oltási kapacitás nagy, és a háziorvosok remekül teljesítenek az oltások beadásában. Az egy-két kirívó eset kivétel, a háziorvosok erőn felüli munkát végeznek, és nem fogják őket mellőzni a továbbiakban sem. Azt is mondta, hogy már mindenki fáradt, frusztrált, szeretne szabadulni, ezért is igyekeznek biztos tájékoztatási pontokat adni az embereknek.

„A modern demokráciában mindenki azt mond, amit akar, de a tisztifőorvos és a kormány folyamatosan hitelesen tájékoztat” – hangsúlyozta.

Megjegyezte: sok százezres, milliós adatbázisokat kezelnek, és ilyen hatalmas adatbázisoknál nem kerülhetők el a hibák. Megerősítette, hogy “szabad nyarunk lesz”, bár lehetnek olyan rendezvények, ahova csak védettségi kártyával lehet majd bemenni.

(Forrás: MTI)

(Kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!