Összefogtak és megtisztították a szeméttől a Pilismaróti-öböl akácosát

Március 28-án, vasárnap délelőtt mintegy 30 fős csapat tisztította meg a szeméttől a Pilismaróti-öbölnél található akácos erdőt – számolt be az akcióról közösségi oldalán a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége (FŐHESZ).

Lassan már általános jelenségnek számít, hogy a települések határában szemét borítja az erdőt. Az említett pilismaróti területet is sokan szemétlerakónak tekintik, ennek megfelelően töménytelen mennyiségű lakossági hulladék hever a fák között. Általában javulás csak akkor érhető el, ha egyrészt önkéntesek rendezik az adott helyszíneket, másrészt, ha az önkormányzatok vagy egyéb szervezetek fizikai akadályokat állítanak az illegális hulladéklerakók elé.

A FŐHESZ megírta, hogy a vasárnapi akció résztvevői szinte pillanatok alatt megtöltötték a kihelyezett nyolc köbméteres konténert (!), emellett még nyolcvankét zsáknyi hulladékot zsákoltak be. A szövetség közölte, hogy a halőrökkel egész évben igyekeznek fenntartani a vízpart és közvetlen környezetének tisztaságát, ugyanakkor az erdőbe kihordott szeméttel, valamint az illegális hulladéklerakást végző személyekkel tehetetlenek.

„A horgászok az ilyen emberek miatt szenvedik el a különböző (Nagytétény, Csepel Rózsa utca, Dunakeszi, Szentendre, és hamarosan a Visegrádi-öböl) területlezárásokat. Az önkormányzatok a sorompók elhelyezésében, és a horgászhelyekhez való lejutás megakadályozásában látják a szemétlerakás megakadályozásának kulcsát.” – tette hozzá a FŐHESZ.

A különböző hulladékgyűjtő kampányoknak, kezdeményezéseknek mindig hatásos üzenete van, a közösségi oldalakon hamar összegyűl néhány száz lájk egy-egy ilyen, pozitív végkicsengésű bejegyzésen. Viszont azt is szem előtt kell tartani, hogy a célcsoportot – jelen esetben a szemetelőket – általában hidegen hagyja, hogy más rakott rendet utánuk.

A FŐHESZ reméli, hogy csökkenni fog az elhelyezett szemét mennyisége a galériaerdőben és a vízparton, emellett pedig köszönetet mondott Galambos István szervezőnek és lelkes csapatának, valamint a szemét gyűjtést végző önkénteseknek és a FŐHESZ halőreinek.

Egyébként Galambos István a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) Szemétirtók nevű csoportjában közölt beszámolót a szemétszedésről. Elmondása szerint gyermekekből és felnőttekből álló csapat az előzetes felmérés alapján legszennyezettebbnek tituált területeket tisztították meg.

Az önkéntesek hatékonyan dolgoztak, a FŐHESZ emberei utánfutós kocsival vitték el a tömött zsákokat a konténerhez. Megjegyezte, hogy az akció célja az volt, hogy összefogásra sarkallják azokat az embereket, akik tenni szeretnének környezetünkért.

„Sajnos, még így is annyi szemét maradt hátra, hogy lesz szednivaló a következő alkalomra is. A szemétszedés célja az volt, hogy összefogja azokat az embereket, akik tenni akarnak azért, hogy tisztább környezetben éljenek, hogy eltűnjenek az illegálisan lerakott, gazdátlan szemétkupacok, hogy eljusson odáig egy közösség, hogy ne dobja el senki a szemetet. Reméljük, hogy minél többen leszünk akik vigyázunk a saját környezetünkre. Hiszen itt élünk. Külön köszönet a FŐHESZ-nek a kihelyezett konténerért és az aktív segítségért, a VERTICAL Nonprofit Zrt. – nek a zsákok elszállításáért, a Szemétírtóknak, Lieber Tamásnak (BEBTE Egyesület) és Civilek Pilismarótért-nak az aktív részvételért. Köszönet mégvegyszer minden résztvevőnek és segítőnek. Folytatás következik.” – írta Galambos István.

(Forrás: Galambos István/Szemétirtók/FŐHESZ)

(Kép: FŐHESZ)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!