Elkészült a Strázsa-hegy szomszédságában található juhakol

Az esztergomi projektterületen található romos juhakol felújítása elkészült, melyet az állatok nyári szállásaként tervezünk hasznosítani – közölte Szontaghné Mosoni Dóra a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának projektkommunikációs és PR-referense.

A DINPI sajtóközleményéből kiderül, hogy az esztergom-kertvárosi Strázsa-hegyi Majorban az Igazgatóság cigája és cikta juhokat tart kettős céllal: az őshonos fajták génmegőrzése és fenntartása mellett a nyáj legelésével természetvédelmi kezelési feladatot lát el, ami segíti a szárazgyepek fajgazdagságának fenntartását. A vegyes nyáj mérete jelenleg több mint 400 egyed. A felújított akol „összkomfortos”, azaz megfelelően véd az időjárás viszontagságai elől, biztonságosan be van kerítve és a világítás is megoldott.

Szontaghné Mosoni Dóra közölte, hogy a felújítást a LIFE IP GRASSLANDS (teljes nevén a „Pannon gyepek és kapcsolódó élőhelyek hosszútávú megőrzése a Priorizált Intézkedési Terv intézkedéseinek megvalósításával” LIFE17 IPE/HU/000018) elnevezésű európai uniós pályázat segítségével tudták megvalósítani. A projekt célkitűzése a gyepek természetvédelmi célú kezelése és a veszélyeztető tényezők visszaszorítása a kiemelt Pannon és Natura 2000 gyepterületeken; Igazgatóságukat érintően az Esztergom környéki gyepterületeken.

A Majorhoz kapcsolódó védett természeti területeken a legelők és kaszálók karbantartását tehát őshonos juhfajták segítségével végzik. Az állatok mélyen legelnek, így megelőzhető a gyomosodás és szép tájkép is megőrizhető. A nagyobb tér és a természetes környezet sok szempontból jótékony hatással bír a legelő állatok szervezetére; így többek közt a legelőn található gyógynövények elfogyasztása.

A projekt során az igazgatóság további céljai a gyepek cserjésedésének és beerdősülésének visszaszorítása, valamint az inváziós fajok terjedésének mérséklése, a talaj túlhasználásának megakadályozása. A természetvédelmi kezeléseken és beavatkozásokon társadalmi-gazdasági szemléletformálást is végeznek: az érintett gazdálkodók természetvédelmi tudatosságának javítása, a „zöldebb” kezelési módszerek alkalmazásához szükséges tudás átadása révén, illetve, mindezek elősegítése érdekében egy Natura 2000 tanácsadó szolgálat felállításával.

A természeti értékeink védelme, az aktív rekreációból, turizmusból eredő túlhasználat mérséklése szintén kiemelt céljuk és feladatuk, melyet célzott kommunikációval segítenek.

A DINPI projektkommunikációs és PR-referense felhívja a figyelmet arra is, hogy a szemléletformáló tevékenységeik sorában igen hangsúlyos az önkéntesek bevonása az egyszerűbb természetvédelmi kezelési tevékenységekbe. A járványhelyzet enyhülésével és a korlátozások feloldásával ismét várják a kisebb-nagyobb önkéntes csoportok jelentkezését (baráti társaságok, egyetemisták, középiskolás diákok, civil szervezetek, céges csapatépítők) az onkentes@dinpi.hu címen.

(Forrás: Szontaghné Mosoni Dóra, DINPI projektkommunikációs és PR-referens)

(Képek: DINPI/Novák Adrián)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!