Tom Jones lemez és Lacoste póló is hevert a 111-es út mentén

Április 11-én az Aero Club Esztergommal közös szemétszedő akciót szervezett a Szemétirtók csoport. Az önkéntesek a 111-es főút mentén, az esztergomi repülőtér szomszédságában található kis erdőt tisztították meg a hulladéktól.

A Szemétirtók nevű, önkéntesekből álló csapatot senkinek sem kell bemutatni: az elmúlt egy-két évben több sikeres akciót valósítottak meg a környéken és példátlan összefogásokról tettek tanúbizonyságot. Most egy olyan helyszínen gyűjtötték a szemetet, ahol korábban is ott hagyták már a kezeik nyomait.

2020. február 29-én az Aero Club Esztergom és a Szemétirtók tagjai több éve, évtizede eldobott és részben feledésbe merült hulladéktól tisztították meg a 111-es út melletti kiserdőt, ami egyébként az esztergom-kertvárosi repülőtér szomszédságában van.

Természetesen arra számítani lehetett, hogy a tisztaság csak ideig-óráig tart majd, talán éppen ezért gondolták úgy, hogy idén is ellenőrzik a terepet és elviszik onnan a nem oda való tárgyakat.

Idén április 11-én az önkéntesek két óra leforgása alatt körül-belül 5 köbméter hulladékot szedtek össze és a főút két oldalán kétszer ötszáz méteres szakaszon rengeteg alumínium dobozt és PET-palackot találtak.

Lieber Tamás, a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) vezetője a Szemétirtók csoportban részletesen beszámolt az állapotokról. Felvételeiből kiderül, hogy az ott fellelt hulladék zömét az elhaladó járművekből dobták ki, a szél pedig a bozótosba fújta a szemetet.

A levelek, lombok megjelenése előtt még jól kivehető a színes hulladékkavalkád: a kiserdőben találtak néhány zsákot, melyben szelektíven volt gyűjtve az alumínium italdoboz, az újság és az üveg. Érthetetlen, hogy aki gondot fordít a szétválogatásra, az miért a természetbe viszi ki a szemetét?

„Immáron 1 éve már ez a hulladéktípus is a szemétpaletta része. Itt is tucatnyi volt belőle. A maszkból.” – írta Lieber Tamás a maszkos kép alá. Sajnos amióta viselnünk kell az arcot eltakaró védőeszközt, azóta számítani kell arra, hogy lépten nyomon belebotlunk eldobált, elhasznált maszkokra.

És ez még nem minden: ráleltek például kidobott Tom Jones lemezre, mohával benőtt Lacoste pólóra és zsinegkötegre is ráleltek, ami egyébként az állatokra is veszélyes lehet.

Köszönjük Aero Club Esztergom és Szemétirtók!

(Forrás és képek: Szemétirtók csoport)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!