ICOMOS-díjat nyert a bajnai kastély műemléki felújítása

Április 18-án, a Műemléki Világnapon elnyerte az ICOMOS (Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa) Magyar Nemzeti Bizottságának ICOMOS-díját a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében helyreállított bajnai Sándor–Metternich-kastély – írja az epiteszforum.hu.

A Bajna szimbólumának számító, klasszicista stílusú kastélyegyüttese évekig elhagyatottan állt, majd 2018-ban új fejezet kezdődött az épület életében, hiszen május 28-án megtartották a turisztikai célú fejlesztés alapkőletételi ünnepségét, melyről többek között lapunk is beszámolt.

Az azóta eltelt időszakban jelentős átalakuláson ment keresztül a kastély, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram, illetve a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft oldalain folyamatosan nyomon követhettük, hogy hol tart a projekt. A laikusok is láthatták, hogy ígéretes munka zajlik Bajnán, a szakma pedig díjjal jutalmazta a felújítást.

Az epiteszforum.hu-n megjelent beszámoló szerint a rekonstrukció legizgalmasabb része a két emeleti díszterem helyreállítása volt, mivel az emeleti födémeket az 1970-es években cserélték ki és emiatt a mennyezetek már nem voltak a helyükön. Szerencse, hogy a stukkómennyezetből maradt annyi töredék, hogy újra önthessék az ornamentikát, illetve archív fotókat is felhasználtak ehhez a munkafolyamathoz.

De a Raffaello-terem festett mennyezete is megér egy misét, amelyet a szakemberek a födémcsere előtt leválasztottak és több nemzedéken keresztül szelvényekre vágva vártak a visszahelyezésükre. A restaurátor família újabb generációja vállalta el a projektet, nekik köszönhetően szinte páratlan enteriőr rekonstrukciót láthatnak majd az érdeklődők.

(Forrás: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram/epiteszforum.hu)

(Borítókép: Wikipédia)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!