Vetőmagokat kaptak az öngondoskodó családok

Április 27-én, kedden a bajnai plébánia kertjében tartott sajtótájékoztatót a Katolikus Karitász, ahol a Zöldellő Kertek Program keretében jelképesen átadták két öngondoskodó családnak az összesen húszféle zöldségmagot tartalmazó csomagot.

Écsy Gábor atya, a karitász országos igazgatója a helyszínen elmondta: örömmel támogatják azokat, akik a saját kertjeikben szeretnék megtermelni maguknak a mindennapi étkezéshez szükséges zöldségeket. Bejelentette, hogy idén tavasszal 4122 család kapott ilyen jellegű adományt, sőt a magok mellett egy vetéssel-növénytermesztéssel kapcsolatos segédletet és szükség szerint szerszámokat is eljuttatnak nekik. A csomagban egyébként többek között: sárgarépa, zöldborsó, bab, dughagyma, uborka, spárgatök, kukorica, karalábé, spenót, saláta, sütőtök, cékla, cukkini, karalábé és retek növények magjai találhatók.

Elhangzott, hogy mindez 16 millió forintjába kerül a Katolikus Karitásznak, de örömmel fordítanak jelentős összeget az EMMI támogatásával megvalósuló programra, mert látják, hogy a családok lelkesen gondozzák a földeket és ezáltal pedig ellátják saját magukat is.

Écsy Gábor azt is elmondta, hogy idén a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem is támogatja a programot, nekik köszönhetően májusban várhatóan 6 ezer palántát juttatnak el az öngondoskodó családokhoz.

Csorba Gábor, esztergom-budapesti karitászigazgató a program régiós megvalósulásáról beszélt. Ismertette, hogy csak Bajnán 100 család csatlakozott, míg a Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében több mint 220 család részesült adományban. Felidézte, hogy a tavalyi esztendőben több természeti csapás is sújtotta Bajnát és a térségét, így adományaik tényleges segítséget jelenthetnek. A Szent Erzsébet Karitász Központ most nemcsak vetőmaggal, hanem tartós élelmiszerrel is támogatja a családokat.

(Forrás: Katolikus Karitász)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!